Ucraina, nevoită să improvizeze cu apărarea antiaeriană învechită: Până la sosirea NASAMS, ne descurcăm cu ce avem

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator BM-21 Grad
Lansator BM-21 Grad

Problema este că majoritatea sistemelor antiaeriene ale Ucrainei datează din perioada sovietică.

Provocarea pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei nu constă în eficacitate. Un comandant ucrainean susține că unitatea sa, de exemplu, nu a ratat niciodată. Problema este că Ucraina nu are suficiente unități de apărare aeriană pentru a acoperi fiecare parte a țării.

„Rușii nu sunt proști”, explică comandantul. „Încearcă să ocolească sistemele noastre de apărare aeriană folosind peisajul sau informațiile despre locul în care ne aflăm. Dar dacă sistemul vede ținta și se blochează pe ea, atunci o va doborî”, mai spune acesta.

Este un fel de meci de șah

Locațiile apărării aeriene ale Ucrainei sunt schimbate constant pentru a le poziționa mai bine pentru rutele de rachete pe care le-ar putea folosi rușii. Apoi, rușii se adaptează la rândul lor.

Nevoia Ucrainei de sisteme occidentale de apărare antiaeriană este este una foarte ridicată. Kievul trebuie să umple rapid golurile și solicită în special sisteme care pot trage rachete la distanțe mai mari. Rachetele S-300 au o rază de acțiune de aproximativ 70 de km.

Totuși, problema este că majoritatea sistemelor Ucrainei datează din perioada sovietică, adică echipamentele  au 30 de ani în cel mai bun scenariu, scrie WP.

Sistemul NASAMS, furnizat de SUA – Sistemul național avansat de rachete sol-aer – este un sistem de rază medie cu radar, care poate detecta amenințări la aproximativ 130 km distanță.

NASAMS și sistemele IRIS-T furnizate de Germania sunt mult mai sofisticate în localizarea țintelor, prin integrarea diferitelor surse de date radar și apoi angajarea țintelor, a declarat Denys Smazhnîi, șeful de instruire pentru forțele de rachete antiaeriene din Ucraina.

„Trebuie să ne înlocuim vechile sisteme pentru că pur și simplu nu vor putea face față acestor amenințări în curând”, a spus Smazhnîi, care se află în străinătate și învață cum să opereze NASAMS. 

Ucrainenii sunt disperați să conserve prețioasele rachete sol-aer occidentale pentru a contracara rachetele de înaltă precizie ale Rusiei, care provoacă cele mai multe distrugeri.

„Acum aviația s-a dovedit a fi o metodă eficientă împotriva acestor drone”, a declarat Yuri Ignat, purtătorul de cuvânt al comandamentului forțelor aeriene ucrainene. „Dar nu cred că există o soluție de a cheltui rachete (scumpe n.r.) pe ele”.

Sosirea NASAMS este încă la câteva săptămâni distanță, potrivit oficialilor americani, iar Smazhnîi a spus că pregătirea soldaților ucraineni, care învață să utilizeze sistemul, este la jumătate din timpul unui curs obișnuit.

Până la sosirea NASAMS, ucrainenii vor continua să se descurce cu ce au, recunosc și oficialii armatei.

„Fiecare pescar trebuie să aibă cu el sisteme portabile de apărare aeriană”, a glumit Yuri Ignat. „La urma urmei, rușii își lansează adesea rachetele jos de-a lungul râurilor”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel