Generalul ucrainean Oleksandr Pivnenko, comandantul Gărzii Naționale a Ucrainei, a lăudat eficacitatea tancurilor Leopard, afirmând că "și-au dovedit deja eficacitatea în condiții de luptă". Acesta a subliniat că acestea "combină mobilitatea ridicată, puterea de foc și fiabilitatea, care sunt critice pe câmpul de luptă modern".
Potrivit Forbes, strategii militari ucraineni recunosc acum că tancurile trebuie să opereze radical diferit pentru a supraviețui în mediul actual.
Forbes relatează că echipajele de tancuri trebuie să rămână "extrem de prudente", ascunzând vehiculele în hambare, garaje sau buncăre specializate și ieșind la iveală doar pentru scurt timp pentru a lovi, înainte de a se retrage rapid la adăpost.
După ce au pierdut mai mult de 1 000 de tancuri, multe dintre ele din cauza dronelor rusești, liderii ucraineni au acceptat că vehiculele de luptă grele și puternic înarmate trebuie să funcționeze diferit dacă vor să supraviețuiască pe un câmp de luptă în care dronele mici sunt peste tot, tot timpul.
Această recalibrare strategică a fost definită în septembrie de analistul David Kirichenko de la Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA) drept o nouă "eră a tancului precăut". Reforma ucraineană în acest domeniu implică mai multe puncte cheie:
- Reducerea numărului de mari unităţi de tancuri (unele aveau până la 100 de tancuri fiecare).
- Împărțirea tancurilor în unităţi mai mici, de aproximativ 30 de tancuri, care operează alături de trupe de infanterie.
- Trecerea tancurilor de la rolul de forță principală de asalt la instrumente de sprijin specializate.
- Crearea unui corp de tancuri mai suplu și mai agil, menit să facă față amenințărilor reprezentate de dronele rusești.
Această mutare tactică transformă tancurile din vârfuri de lance ale asaltului în arme de sprijin de precizie. Ucraina creează practic un corp de tancuri mai eficient și mai rapid, proiectat special pentru a supraviețui în zonele de luptă saturate de drone. Această reorganizare înseamnă că tancurile vor avea un rol mai degrabă de sprijin decât de lideri în asalturi, rezultând un corp de tancuri mai mic, mai bine adaptat războiului cu drone.
Forbes a menționat că aceste schimbări contribuie, de asemenea, la abordarea penuriei de infanterie a Ucrainei. Prin trimiterea unui număr mai mic de recruți la școala de tancuri, mai mulți pot fi instruiți ca soldați de infanterie.
Cu toate acestea, presa ucraineană a semnalat și probleme legate de tancurile germane. Modelele Leopard2 s-au dovedit vulnerabile la atacurile cu drone.
Un tanc de fabricație germană Leopard 2A6, furnizat Ucrainei, a fost capturat de ruşi. Sursa foto: screenshot dintr-un material video publicat de Uralvagonzavod.
Designul lor complex a îngreunat reparațiile pe câmpul de luptă, necesitând adesea transportarea lor către facilități specializate de reparații în vestul Ucrainei sau chiar în Polonia. Analistul militar David Axe de la Forbes a relatat anterior că forțele ucrainene ascund din ce în ce mai mult vehiculele blindate în buncăre subterane pentru a le proteja de drone.
Contextul acestor adaptări este dat de utilizarea masivă a dronelor de către Rusia pe frontul ucrainean. Armata rusă lansează lunar peste 1.300 de drone, uneori depășind 2.000, folosind adesea roiuri care includ numeroase momeli pentru a copleși apărarea aeriană ucraineană. În fața acestei amenințări persistente, Ucraina este forțată să inoveze și să-și adapteze fundamental tacticile de utilizare a forțelor sale blindate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News