Ucraina intenţionează să achiziţioneze avioane de luptă americane F-15 și F-35

Cristian Soare |
Data publicării:

Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Serhi Drozdov, a declarat că Kievul intenționează să achiziționeze în următorii ani avioane de luptă americane F-15 și F-35 pentru Armata Ucraineană, relatează site-ul Portalul Militar Ucrainean.

Potrivit lui Serhi Drozdov, ca o primă etapă a planului major de înzestrare militară, Forțele Aeriene Ucrainene ar trebui să primească, în primul rând, un nou avion de luptă muti-rol de generația a IV-a, iar mai apoi, de ce nu, şi un avion de  generația a V-a.

"Avioanele Gripen și F-15 sunt luate în considerare în prima etapă. În viitor, pe măsură ce relațiile cu partenerii noștri se aprofundează, va avea loc o tranziție la o aeronavă modernă din a cincea generație, cum ar fi F-35", a spus Drozdov.

Drozdov a  mai menționat că în decurs de zece ani Forțele Aeriene Ucrainene vor fi obligate să nu mai folosească arme și echipamente militare învechite, care sunt în prezent în serviciu armatei.

Faptul că Ucraina vrea noi avioane de luptă de generaţia a IV-a, unele de provenienţa occidentale, nu reprezintă o noutate, deoarece Kievul şi-a făcut cunoscută această intenţie încă de anul trecut.

Într-o analiză anterioară, publicată în 2020, precizăm, citând surse ucrainene, că planurile pe termen lung indică faptul că Ucraina va achiziționa aproximativ 108 de aeronave de luptă multi-rol. Astfel, se doreşte că viitoarele achiziţii să înlocuiască actuala flota de avioane de luptă, moştenite din perioada sovietică.

Cât despre interesul şi disponibilitatea Ucrainei de a achiziţiona avioane F-35 trebuie precizat că, până în momentul de faţă, nu există nicio declaraţie oficială din partea ministerului ucrainean al Apărării cu privire la intenţia de a achiziţiona avioane americane de generaţia a V-a. 

 

Reformarea şi modernizarea Forţelor Aeriene Ucrainene este planificată să fie efectuată în etape

 

În 2021-2022, este planificat să fie achiziționat primul lot de 12 aeronave, a căror livrare urmează să fie finalizată până în 2025. Următoarea etapă a acestui program ar presupune înlocuirea treptată a celor mai multe avioane care vor ieşi din serviciul Forţelor Aeriene Ucrainene, în jurul anului 2032.

La începutul acestui an, mass-media ucraineană a readus în dezbaterea subiectul achiziţiilor militare precizând că înzestrarea Forţelor Aeriene Ucrainene, cu noi avioane de luptă, achiziţionate din Europa sau Statele Unite, este necesară, dar va costat Ucraina sute de miliarde de grivne.

Ucraina trebuie să se pregătească, în viitorul apropiat, să facă un salt înainte la capitolul înzestrare militară pentru forţele sale aeriene.

Până în acest moment, flota de avioane a Forțelor Aeriene Ucrainene nu a fost completată cu noi modele de aeronave, iar piloţii ucraineni pilotează avioane proiectate şi dezvoltate în perioada Uniunii Sovietice. Noua sau noile aeronave trebuie să înlocuiască mai multe modele sovietice. Este vorba despre aeronave MiG-29, Su-27, Su-25, su-24M și Su-24MR. 

La momentul respectiv precizam că Ucraina va alege în mod evident între modele de a patra generați şi cel mai probabil: Lockheed Martin F-16 Block 70/72, Saab JAS-39E / F Gripen, Boeing F / A-18E / F Super Hornet Block III sau Eurofighter Typhoon.

 

Înlocuirea tehnicii militare sovietice, obiectivul principal al Forțelor Aeriene din Ucraina

 

Înlocuirea tehnicii militare din epoca sovietică cu cele mai moderne este obiectivul principal al dezvoltării Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate din Ucraina. Un document care prezintă în detaliu acest obiectiv, care trebuie implementat pe o perioadă de 15 ani, a fost publicat în mai 2020. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel