Ucraina afirmă că va "răspunde cu fermitate" dacă Rusia va încerca să implice Transnistria în război

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Soldați ruși în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Soldați ruși în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Kievul va "răspunde cu fermitate" oricăror încercări de a implica regiunea Transnistria, controlată de Rusia, în războiul purtat împotriva Ucrainei și de a destabiliza situația din Moldova, a declarat Ministerul de ucrainean de Externe, pe fondul creșterii presiunii rusești asupra țării est-europene.

Transnistria este recunoscută la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova. Trupele rusești au ocupat Transnistria de la începutul anilor 1990, când Rusia a invadat regiunea sub pretextul protejării etnicilor ruși. Republica Moldova a calificat prezența militară a Rusiei în Transnistria drept ilegitimă și a cerut retragerea forțelor rusești.

Tensiunile dintre Moldova și Transnistria s-au intensificat de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, când au existat temeri că ar putea izbucni un conflict armat în Moldova.

Vadim Krasnoselski, liderul rus din Transnistria, a cerut la 22 ianuarie o intensificare a exercițiilor militare și o pregătire sporită, în ceea ce el a susținut că este un răspuns la presupusele provocări din partea Moldovei.

Trimisul special al Ucrainei, Paun Rohovei, a călătorit în Moldova la 19 februarie pentru a se întâlni cu viceprim-ministrul pentru reintegrarea Moldovei, Oleg Serebrian, și cu Krasnoselsky.

Oficialii au discutat despre stadiul actual al conflictului transnistrean și despre alte probleme în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol, a scris Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat de presă.

Kievul a susținut o soluționare pașnică a conflictului cu păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.

"În plus, Ucraina continuă să pledeze pentru o retragere rapidă a trupelor rusești de pe teritoriul regiunii transnistrene, eliminarea munițiilor din depozitele de la Cobasna și reformatarea ''Misiunii de pacificare de pe Nistru'' din una militară în una civilă", se arată în comunicatul ministerului.

Misiunea de pacificare de pe Nistru este compusă din forțele beligerante, impusă de Federația Rusă, care a fost parte a conflictului din 1992. Totodată, contrar autorităților constituționale, Federația Rusă menține pe teritoriul R. Moldova un contingent militar și desfășoară constant aplicații militare împreună cu așa-numita ''armată transnistreană''.

De asemenea, Kievul și-a reiterat poziția împotriva formatului de negocieri 5+2 privind conflictul transnistrean, deoarece acesta include Rusia. Înființată în 2005, platforma de negocieri cuprinde Moldova și Transnistria ca părți implicate în conflict, Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) ca mediatori, iar UE și SUA ca observatori.

Ministerul ucrainean de Externe a adăugat că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va crea "noi oportunități pentru ambele maluri ale Nistrului, dezvoltare și prosperitate pentru locuitorii din toată Moldova".

UE a convenit să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, la 14 decembrie 2023. Pe măsură ce Republica Moldova s-a apropiat tot mai mult de UE sub conducerea președintelui Maia Sandu, Rusia a continuat să exercite presiuni asupra țării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel