U.E vrea să ajute Ucraina să obţină avioane de luptă. Mig-urile 29 ale Polonie şi Slovaciei ar putea reprezenta o soluţie

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de luptă MiG-29 polonez în timpul decolării. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
Avion de luptă MiG-29 polonez în timpul decolării. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat duminică că statele membre ale Uniunii Europene au decis să deblocheze 450 de milioane de euro pentru a cumpăra arme şi le va livra forţelor armate ucrainene pentru a le ajuta să reziste ofensivei militare ruse. Acest nou ajutor presupune si furnizarea unor avioane de lupta.

"S-a ajuns la un acord pentru a furniza armament armatei ucrainene în valoare de 450 de milioane de euro şi echipamente de protecţie şi combustibil în valoare de 50 de milioane de euro. Toate acestea vor fi acoperite de Facilitatea noastră pentru pace şi de Fondul nostru interguvernamental. Este pentru prima dată în istorie când vom face acest lucru", a precizat Josep Borrell după o întâlnire prin videoconferinţă a miniştrilor de externe ai UE.

Statele membre ale Uniunii Europene sunt pregătite să furnizeze avioane de luptă forţelor armate ucrainene, a mai anunţat şeful diplomaţiei europene.

Țările UE vor trimite „avioane de luptă” în Ucraina, la cererea Kievului, pentru a o ajuta să contracareze atacul aerian și terestre al Rusiei, a declarat duminică Josep Borrell.

"Vom furniza chiar și avioane de luptă. Nu vorbim doar de muniție", a spus el într-o conferință de presă.

Aproximativ 500 de milioane de dolari în asistență vor fi acordate Ucrainei de către UE, a spus Borrell.

Militarii ucraineni ,,au nevoie de avioane de luptă pe care armata ucraineană este capabilă să le opereze, unele state membre au astfel de avioane”, a spus Borrell.

 

Polonia, principalul stat european favorit să livreze avioane către Ucraina

 

Flota de avioane a Forțelor Aeriene Ucrainene consta dintr-un amestec de MiG-29 Fulcrum și Su-27 Flanke,  proiectate sovietic. De precizat ca nicio țară din Uniunea Europeană nu operează avioane Su-27.

Acest lucru ar sugera că transferul de avioane MiG-29 a fost un subiect central de discuție. Polonia, Slovacia și Bulgaria încă mai operează variante Fulcrum, care ar putea fi transferate și puse în funcțiune foarte rapid, precizează analiştii militari ai publicaţiei The War Zone.

În timp ce avioanele bulgare au înregistrat unele îmbunătățiri modeste de la căderea Uniunii Sovietice, avioanele poloneze și slovace au fost îmbunătățite semnificativ.

Alte state membre ale UE au urlizat anterior avioane MiG-29 și este posibil să aibă încă unele aparate stocate prin depozie, dar ar putea dura destul de mult pentru ca acestea să fie operaționale din nou, ceea ce face ca acesta varianta sa fie prea putin luat in considerare.

Totuși, ar putea servi drept piese de schimb, mai ales având în vedere că mai multe avioane MiG-29 ucraineni au fost avariate in timpul unor bombardamente ale armatei ruse invadatoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel