Turcia e all in în relația cu Rusia: Avioane de luptă, nave și submarine construite comun. Erdogan cere și despăgubiri SUA

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Vladimir Putin și Recep Taip Erdogan, la expoziția MACS-2019 din Rusia. Sursă foto: PJSC "United Aircraft Corporation"
Vladimir Putin și Recep Taip Erdogan, la expoziția MACS-2019 din Rusia. Sursă foto: PJSC "United Aircraft Corporation"

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat despre cooperarea industrială în domeniul apărării între Turcia și Federația Rusă. Erdogan a anunțat că în urma lungilor discuții pe care le-a purtat la Soci cu președintele rus Vladimir Putin, a fost abordat subiectul producției comune de tehnică militară.

Iar la întoarcerea din Rusia, potrivit NTV, scrie Reuters, Erdogan nu s-a ascuns să vorbească despre etape de producție comună de motoare, avioane de vânătoare, nave și chiar submarine.

Declarația vine în contextul în care președintele turc a anunțat și faptul că va solicita despăgubiri Statelor Unite ale Americii după ce Washingtonul a exclus Turcia din programul F-35, ca urmare a decizie Ankarei de a achiziționa sisteme rusești S-400. 

În cadrul altei declarații, făcute tot în contextul vizitei în Rusia, Erdogan a plusat, a lăudat legăturile țării sale cu Rusia, declarând că achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană S-400 de la Moscova merită costul agravării relațiilor cu Statele Unite. Turcia intenționează să continue achiziționarea sistemelor ruse.

 

Erdogan a discutat despre producție comună de avioane, nave și submarine cu Rusia

 

Erdogan le-a declarat jurnaliștilor, la întoarcerea din Rusia, că a discutat cu Putin despre proiecte militare comune între cele două state.

„Am vorbit (n.a. - cu Vladimir Putin) despre construcția de motoare de avioane și avioane de luptă. Putem construi împreună și nave. Cu voia lui Dumnezeu putem chiar și submarine”, a precizat Erdogan.

Președintele turc a adăugat că Rusia a propus Ankarei inclusiv dezvoltarea comună a platformelor pentru lansarea de rachete spațiale.

Totodată, ABC News scrie că Recep Tayyip Erdogan a discutat și despre excluderea Turciei din programul F-35.

 

Turcia va cere SUA despăgubiri de 1.4 miliarde de dolari după excluderea din programul F-35

 

Amintim că Turcia se află într-o postură dificilă după excluderea sa din programul F-35, Ankara având nevoie urgentă de avioane noi pentru a înlocui bătrâna sa flotă.

În acest sens Erdogan a făcut un apel către SUA, care a sunat mai mult a ultimatum. Președintele turc a solicitat Washingtonului fie să „livreze avioanele F-35” fie să „restituie suma”, precizând că va cere despăgubiri de 1.4 miliarde de dolari SUA.

Publicația americană scrie că Erdogan urmează cel mai probabil să socilite despăgubiri SUA într-o discuție pe care o va purta cu președintele american Joe Biden, luna viitoare, în marja summitului G20 care urmează să aibă loc.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel