Turcia e all in în relația cu Rusia: Avioane de luptă, nave și submarine construite comun. Erdogan cere și despăgubiri SUA

Tudor Curtifan / 30 sep 2021 / 16:49
Vladimir Putin și Recep Taip Erdogan, la expoziția MACS-2019 din Rusia. Sursă foto: PJSC "United Aircraft Corporation"
Vladimir Putin și Recep Taip Erdogan, la expoziția MACS-2019 din Rusia. Sursă foto: PJSC "United Aircraft Corporation"

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat despre cooperarea industrială în domeniul apărării între Turcia și Federația Rusă. Erdogan a anunțat că în urma lungilor discuții pe care le-a purtat la Soci cu președintele rus Vladimir Putin, a fost abordat subiectul producției comune de tehnică militară.

Iar la întoarcerea din Rusia, potrivit NTV, scrie Reuters, Erdogan nu s-a ascuns să vorbească despre etape de producție comună de motoare, avioane de vânătoare, nave și chiar submarine.

Declarația vine în contextul în care președintele turc a anunțat și faptul că va solicita despăgubiri Statelor Unite ale Americii după ce Washingtonul a exclus Turcia din programul F-35, ca urmare a decizie Ankarei de a achiziționa sisteme rusești S-400. 

În cadrul altei declarații, făcute tot în contextul vizitei în Rusia, Erdogan a plusat, a lăudat legăturile țării sale cu Rusia, declarând că achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană S-400 de la Moscova merită costul agravării relațiilor cu Statele Unite. Turcia intenționează să continue achiziționarea sistemelor ruse.

 

Erdogan a discutat despre producție comună de avioane, nave și submarine cu Rusia

 

Erdogan le-a declarat jurnaliștilor, la întoarcerea din Rusia, că a discutat cu Putin despre proiecte militare comune între cele două state.

„Am vorbit (n.a. - cu Vladimir Putin) despre construcția de motoare de avioane și avioane de luptă. Putem construi împreună și nave. Cu voia lui Dumnezeu putem chiar și submarine”, a precizat Erdogan.

Președintele turc a adăugat că Rusia a propus Ankarei inclusiv dezvoltarea comună a platformelor pentru lansarea de rachete spațiale.

Totodată, ABC News scrie că Recep Tayyip Erdogan a discutat și despre excluderea Turciei din programul F-35.

 

Turcia va cere SUA despăgubiri de 1.4 miliarde de dolari după excluderea din programul F-35

 

Amintim că Turcia se află într-o postură dificilă după excluderea sa din programul F-35, Ankara având nevoie urgentă de avioane noi pentru a înlocui bătrâna sa flotă.

În acest sens Erdogan a făcut un apel către SUA, care a sunat mai mult a ultimatum. Președintele turc a solicitat Washingtonului fie să „livreze avioanele F-35” fie să „restituie suma”, precizând că va cere despăgubiri de 1.4 miliarde de dolari SUA.

Publicația americană scrie că Erdogan urmează cel mai probabil să socilite despăgubiri SUA într-o discuție pe care o va purta cu președintele american Joe Biden, luna viitoare, în marja summitului G20 care urmează să aibă loc.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy