Turcia a testat racheta balistică cu rază scurtă de acțiune Tayfun pe care a lansat-o în Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:

Publicația americană Bloomberg a informat, pe 18.10.2022, citând două surse bine informate, că militarii turci au testat o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune în zona Mării Negre.  

După cum au declarat sursele citate, care au dorit să-și păstreze anonimatul, racheta de tip Tayfun a fost lansată în jurul orei locale 07.00, cu ajutorul unei platforme mobile amplasate pe aeroportul orașului-port Rize de la Marea Neagră.

Racheta a zburat 561 de kilometri și a căzut în acvatoriul Mării Negre, în zona litoralului din apropiere de Sinop.

Potrivit Bloomberg, dezvoltarea rachetei a fost efectuată în secret de armata turcă și a durat câțiva ani. Autoritățile turce au refuzat să ofere informații referitoare la rachetă.

 

Turcia, activă în dezvoltarea de tehnică modernă. Ankara lucrează la programul TF-X - avion de generația a V-a

 

Turcia e activă în ceea ce privește dezvoltarea de tehnică modernă. Confruntată cu eliminarea din programul F-35 și cu probleme în ceea ce privește achiziția de F-16 Fighting Falcon Block 70/72, Turcia lucrează în continuare la dezvoltarea unui avion de generația a V-a.

În vara acestui an Turcia a trimis  o cerere de propuneri companiei Rolls-Royce, întrucât caută finalizarea unui acord de producere în comun a motorului pentru avionul de luptă indigen TF-X, după cum a declarat șef de achiziții al guvernului turc Ismail Demir.

Bazat oarecum pe designul aparatului american F-22 Raptor, „Avionul de Luptă Național” turc, cunoscut în mediul de specialitate ca proiectul “TF-X”, are prevăzut primul zbor în cursul anului 2026, predarea primului aparat către Forțele Aeriene Turce undeva în perioada 2030-2033, iar producția de serie să înceapă în perioada 2034-2040.

CITEȘTE ȘI: Turcia a lansat la apă prima corvetă din clasa Ada pentru Ucraina. Ankara se implică activ în reconstruirea flotei ucrianene

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel