Turcia prezintă și în Marea Britanie - TF-X, viitorul său avion de luptă de generația a V-a, al cărui prim zbor e planificat în 2026

Vlad Florin |
Data actualizării: | Data publicării:

În perioada 18–22.07.2022 în Marea Britanie se desfășoară “Farnborough Air Show 2022”, una dintre cele mai importante expoziții pentru industria aerospațială din lume, la care sunt așteptați să participe aproximativ 80.000 de vizitatori din 96 de țări.

La eveniment, Turcia este reprezentată de compania TUSAȘ (Industria aerospațială turcă), care expune ultimele realizări în domeniu, printre care elicopterul de luptă ATAK 2, elicopterul de transport GOKBEY, avioanele ușoare de instrucție HURKUȘ și HURJET, drona țintă de mare viteză ȘIMȘEK și UAV-urile AKSUNGUR și ANKA.

De asemenea, firma turcă va prezenta o machetă la scara unu la unu a „Avionului de Luptă Național” (MMU) echipat cu sisteme de armament de ultimă generație produse în Turcia,  precum și un simulator de zbor pentru acest aparat.

Directorul general al TUSAȘ, Temel Kotil, a declarat că “participarea cu demonstrații aeriene ale aeronavelor HURJET și ATAK 2 la unul din cele mai importante târguri internaționale de aviație reprezintă încă o dovadă a succesului Turciei în domeniile dezvoltării, tehnologiei și producției aerospațiale”.

Specialiștii în domeniu se așteaptă ca la “Farnborough Air Show 2022” să se resimtă totuși problemele actuale din lanțurile de aprovizionare și, nu în ultimul rând, problemele economice și incertitudinea cauzată de criza din Ucraina asupra sectorului aerospațial.

Comentariul autorului: Deși mai sunt multe aspecte nerezolvate în cadrul proiectului Turciei de producere integrală la nivel național a unui avion de luptă de generația a cincea, cea mai importantă fiind lipsa unui producător intern de motoare specifice, constatăm o campanie tot mai intensă a Ankarei de promovare a acestui aparat pe piețele internaționale, macheta MMU fiind expusă anterior la târgurile de profil de la Paris (17-23.06.2019) și Singapore (15-18.02.2022).

Bazat oarecum pe designul aparatului american F-22 Raptor, „Avionul de Luptă Național” turc, cunoscut în mediul de specialitate ca proiectul “TF-X”, are prevăzut primul zbor în cursul anului 2026, predarea primului aparat către Forțele Aeriene Turce undeva în perioada 2030-2033, iar producția de serie să înceapă în perioada 2034-2040.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel