Turcia vrea motoare Rolls-Royce pentru noul avion autohton TF-X, de generația a V-a

Cătălin Costea |
Data publicării:
Kaan, cunoscut anterior sub numele de TF-X (Turkish Fighter - Experimental) - primul avion de generația a 5-a dezvoltat de Turcia
Kaan, cunoscut anterior sub numele de TF-X (Turkish Fighter - Experimental) - primul avion de generația a 5-a dezvoltat de Turcia

Turcia a trimis  o cerere de propuneri companiei Rolls-Royce, întrucât caută finalizarea unui acord de producere în comun a motorului pentru avionul de luptă indigen TF-X, după cum a declarat șef de achiziții al guvernului turc Ismail Demir.

Ismail Demir și comandantul Forțelor Aeriene, generalul Hasan Küçükakyüz, au condus două delegații turcești de rang înalt în vizita efectuată în Regatul Unit în cursul lunii acestei luni. Acum, Turcia așteaptă evaluarea și răspunsul producătorului britanic de motoare.

„Trebuie să găsim un punct comun pe un teren care are sens pentru ambele părți”, a declarat Demir. „Este imperativ pentru noi ca motorul să fie produs în Turcia... ca Turcia să dețină drepturile de proprietate intelectuală.”

Demir a descris abordarea guvernului britanic asupra planului ca fiind „în general pozitivă”, precizând că un aspect al potențialei înțelegeri implică acordul privind exportul motorul către alte țări. „Din acest motiv, nu vrem nicio restricție la export”, a explicat el.

 

Rolls-Royce a oferit în 2016 Turciei o variantă de parteneriat 

 

În octombrie 2016, Rolls-Royce a oferit Turciei o variantă de parteneriat de producție pentru propulsia platformelor turcești planificate și pentru a sprijini vânzările potențiale către terți. Propunerea companiei implica crearea unei facilități de producție de motoare pentru TF-X în Turcia, precum și motoare pentru elicoptere, tancuri și rachete.

În ianuarie 2017, compania BAE Systems din Marea Britanie și Turkish Aerospace Industries au semnat un acord în valoare de peste 126 de milioane de dolari pentru dezvoltarea avionului de luptă turc. „Colaborăm cu Turkish Aerospace pentru a aduce know-how și expertiză în inginerie pentru programul TF-X”, a scris BAE pe Twitter pe 15 februarie 2022.

Într-un interviu de televiziune din 5 martie, Demir a declarat că guvernul turc va negocia un posibil acord cu Rolls-Royce privind motorul dorit. „Am avut câteva probleme [cu Rolls-Royce] înainte. Acestea au fost rezolvate. Cred că suntem pregătiți să lucrăm împreună”, a declarat acesta.

În urma celei mai recente vizite în Marea Britanie, Demir a confirmat că activitatea cu BAE este în desfășurare, dar a precizat că guvernul turc trebuie să continue să definească rolul companiei în programul TF-X.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel