Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Bombe rusești FAB-500 M62 cu module UMPC. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
Bombe rusești FAB-500 M62 cu module UMPC. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

Cotidianul britanic The Telegraph a semnalat, în ediția din 23.05.2025, că Rusia desfășoară o strategie militară în trei pași, cunoscută sub numele de “tripla sufocare”, pentru a distruge trupele ucrainene. Astfel, forțele Kievului se confruntă cu o presiune severă pe mai multe fronturi, în timp ce Rusia încearcă să le ducă la epuizare prin integrarea a trei elemente de luptă într-o strategie coerentă.

Forțele lui Vladimir Putin lansează atacuri terestre pentru a bloca trupele, apoi folosesc drone și execută atacuri pentru a restricționa mișcarea militarilor ucraineni, după care întrebuințează bombele cu planare asupra pozițiilor defensive.

Au existat semne timpurii că Rusia a desfășurat această tactică pe câmpul de luptă încă de la începutul acestui an, a informat The Telegraph, dar armatele Moscovei au crescut semnificativ utilizarea acesteia în ultimele două luni de-a lungul liniei frontului.

“Întreaga armată rusă folosește strategia triunghiului”, a declarat Serhii Kuzan, președintele Centrului de Securitate și Cooperare din Ucraina. “Noi o numim strategia și războiul epuizării”.

De la începutul acestui an, Rusia a fost afectată de o epuizare a resurselor și de numeroase ofensive eșuate.

Se spune că armata țării pierde peste 1.000 de soldați pe zi, în timp ce forțele armate ucrainene au lovit 1.159 de tancuri rusești și peste 2.500 de vehicule blindate de la începutul anului 2025.

Pierderile grele înseamnă că Rusia încearcă din ce în ce mai mult să profite de avantajele cheie față de Ucraina, respectiv o aprovizionare constantă cu soldați și capacitatea de a produce rapid drone și bombe cu planare.

Aceste eforturi se dovedesc eficiente, forțele ruse capturând aproape 1.500 de mile pătrate de teritoriu anul trecut, cele mai semnificative câștiguri de când Putin și-a lansat invazia în 2022.

“Este un mod de război foarte agresiv”, a explicat Nick Reynolds, cercetător pentru războiul terestru la Royal United Services Institute (RUSI). “Aceste trei elemente creează imperative contradictorii pentru apărătorii ucraineni”.

Abordarea metodică începe cu atacuri terestre care luptă pentru a bloca trupele ucrainene, forțându-le să ocupe poziții defensive și blocându-le capacitatea de manevră. Atacurile continue au pus o presiune puternică asupra apărării ucrainene.

“Folosind un număr mare de oameni și trimițându-i în asalturi asupra pozițiilor ucrainene, încearcă să ne epuizeze soldații și resursele”, a spus Kuzan. “Intensitatea luptelor în locuri precum Pokrovsk este foarte mare, cu atacuri la fiecare două ore. Acest lucru este, desigur, obositor pentru soldații noștri”.

În continuare, dronele sunt desfășurate pentru a restricționa mobilitatea ucraineană, pentru a supraveghea, pentru a viza punctele vulnerabile și pentru a perturba mișcările de trupe prin aruncarea minelor.

Este vorba despre drone first person view (FPV), care permit forțelor ruse să urmărească pozițiile ucrainene în timp real și să răspundă rapid la orice mișcare a trupelor, în timp ce dronele care depun mine sunt folosite pentru a tăia căile de evacuare.

“Din cauza acestor drone, Ucraina este forțată să ocupe linia frontului cu poziții defensive statice susținute de măsuri extinse de înșelăciune, de exemplu, săparea de tranșee pe scară largă, pentru a ascunde unde sunt concentrate de fapt trupele”, a spus Reynolds.

Al treilea aspect al triplei sufocări se referă la desfășurarea de către Rusia a  bombelor de aviație pentru a viza poziții ofensive cheie de la distanțe lungi, slăbind capacitatea Ucrainei de a susține operațiunile.

Bombele cu planare sunt construite prin adăugarea de aripi pliabile și navigație GPS la vechile muniții din epoca sovietică. Apoi sunt lansate din avioanele militare care zboară mult în spatele liniilor frontului și sunt ghidate către țintele lor.

Aceste muniții cu rază lungă de acțiune, ghidate cu precizie, au permis Rusiei să-și folosească vastele stocuri de armament sovietic pentru a viza poziții cheie ucrainene, în special artilerie și instalații defensive.

“Aici intervine adevărata dilemă sau cea cu adevărat dificilă, la care nu există cu adevărat un răspuns”, a spus Reynolds.

“Tranșeele și toate aceste măsuri de protecție sunt excelente pentru a reduce uzura artileriei sau FPV-urilor, dar bombele cu planare vor distruge acele fortificații și vor îngropa oamenii”. Combinația îi forțează pe soldații ucraineni să aleagă între a-și menține pozițiile - riscând pierderi grele și epuizarea resurselor - sau a rămâne mobili, ceea ce le crește expunerea la atacuri cu drone și atacuri izolate.

“Ceea ce fixează forțele ucrainene este amenințarea combinată a operațiunilor terestre rusești, a artileriei și a dronelor, în special FPV și vehiculele aeriene tactice fără pilot”, a adăugat Reynolds.

Bombele cu planare au devenit cel mai critic element pentru această strategie, susținute de capacitatea Rusiei de a le produce rapid.

“Ratele de producție și utilizare rusească a bombelor cu planare și a dronelor FPV au crescut foarte mult pe măsură ce războiul a continuat”, a declarat John Hardie, director adjunct al Programului Rusia la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor.

Rusia intenționează să producă 75.000 de bombe cu planare în 2025, cu o medie de aproximativ 205 pe zi, potrivit RUSI, crescându-și considerabil capacitatea de a desfășura tactica menționată mai sus.

Ucraina s-a adaptat la tripla sufocare prin trecerea la o strategie de apărare dinamică - repoziționare constantă și imprevizibilitate, mai degrabă decât menținerea unor poziții fixe. Folosește o combinație de mine, diverse modele de drone de atac și foc de artilerie tradițională împotriva forțelor ruse înainte ca acestea să reușească să-și ocupe pozițiile de infanterie cu personal insuficient, potrivit lui Hardie.

Ucraina și-a extins, de asemenea, unitățile de drone de atac care servesc drept multiplicator cheie de forță și a crescut dramatic producția de drone FPV și alte sisteme fără pilot.

“Ucrainenii au devenit foarte pricepuți și inovatori în contracararea tuturor tipurilor de atacuri rusești”, a declarat Hamish de Bretton Gordon, fost colonel al armatei britanice și expert în arme chimice. Strategia a împins Ucraina și mai mult într-un război de rezistență. Până în prezent, orice câștig este lent pentru Rusia, iar tactica nu a reușit să ducă la progrese operaționale la scară largă.

“Rusia uzează forțele ucrainene, dar nu poate manevra pentru a da o lovitură decisivă”, a declarat de Bretton-Gordon.

Problemele pentru Rusia legate de soldații slab antrenați și lipsa vehiculelor blindate rămân nerezolvate. Martorii au raportat utilizarea motocicletelor și chiar a trotinetelor electrice de către trupele ruse pentru a avansa spre liniile defensive ucrainene.

Bombele cu planare au, de asemenea, o rată de eșec semnificativ mare.

“Le-a fost foarte greu să își concentreze forța, deoarece acest tip de manevră necesită multă pregătire și coordonare”, a spus Bretton-Gordon.

“Majoritatea soldaților de pe linia frontului sunt recruți abia antrenați care cu greu pot ataca în linie dreaptă”, a adăugat el. “Mulți nici măcar nu-și pot curăța puștile cum trebuie”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel