Trump, dezamăgit de Putin? Posibile noi sancțiuni împotriva Rusiei și un impas în procesul de pace

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ (generată de AI). Photo source: FreePik
Imagine cu caracter ilustrativ (generată de AI). Photo source: FreePik

Președintele american Donald Trump ia în calcul introducerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, pe fondul intensificării atacurilor Moscovei asupra Ucrainei și al blocajului în negocierile de pace. Potrivit The Wall Street Journal, surse apropiate Casei Albe susțin că Trump ar putea acționa chiar în această săptămână.

Chiar dacă nu sunt vizate în mod direct băncile rusești, Casa Albă analizează alte măsuri pentru a-l forța pe Vladimir Putin să accepte negocieri reale, inclusiv un armistițiu de 30 de zile, sprijinit de Ucraina, dar respins de Kremlin. Trump a declarat public că „ia absolut în considerare” sancțiuni suplimentare, a aflat The Wall Street Journal de la o sursă apropiată Casei Albe.

În culisele administrației americane, se vehiculează chiar opțiunea retragerii complete din procesul de pace, dacă ultimele eforturi diplomatice eșuează – o schimbare radicală față de promisiunea electorală a lui Trump de a încheia războiul „în prima zi”.

O eventuală retragere a SUA ar putea avea consecințe majore, mai ales dacă va afecta și asistența militară acordată Kievului. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a reiterat că Trump „dorește pace prin negocieri”, dar menține „toate opțiunile deschise”.

Această evoluție marchează o ruptură tot mai vizibilă în relațiile SUA-Rusia. La începutul mandatului, Trump spera că va reuși să influențeze personal poziția lui Putin. Însă, imediat după ce Trump a evocat posibile sancțiuni, Rusia a lansat cel mai amplu atac aerian asupra Ucrainei, cu peste 350 de drone și cel puțin nouă rachete.

 

Trump, care a promis că va „pune capăt războiului într-o singură zi”. Unde ne aflăm?

 

Putin pare tot mai agresiv. În acest context, Germania, Franța, Marea Britanie și SUA au anunțat ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor livrate Ucrainei – o mișcare ce permite Kievului să lovească ținte în interiorul Rusiei.

Trump a adoptat o poziție oscilantă față de Putin – între tentative de cooperare și retorică dură. Duminică, a declarat: „Îl cunosc de ani de zile, dar acum ucide civili. Nu-mi place deloc asta.” Fostul ambasador al SUA în Ucraina, William Taylor, a remarcat că Trump pare să realizeze acum „cine este cu adevărat Putin”.

Timp de săptămâni, Trump a ezitat să reacționeze dur la refuzul unui armistițiu de către Putin, în ciuda apelurilor venite din Congres. 

Totuși, convingerea lui Trump că îl poate influența personal pe Putin a fost spulberată de o recentă convorbire telefonică în care liderul rus a respins din nou ideea unui armistițiu.

Ulterior acestei conversații, Trump ar fi transmis aliaților europeni că se îndoiește că Putin dorește cu adevărat încetarea conflictului. Între timp, Senatul SUA crește presiunea asupra Rusiei, cu un proiect de lege bipartizan care vizează sancțiuni economice și tarife pentru importurile de energie rusească.

Trump pare astfel să urmeze traiectoria altor președinți americani care au sperat într-o relație funcțională cu Putin – doar pentru a descoperi realitatea dură a politicii Kremlinului. De la George W. Bush, care spunea că „a simțit sufletul unui om onest”, la Obama și tentativa de „reset”, toți au ajuns la concluzia că încrederea în liderul rus este înșelătoare.

Deși Trump declara în iulie 2023 că războiul se va încheia „chiar înainte să intre în Biroul Oval”, realitatea actuală arată contrariul: Putin refuză orice compromis, iar promisiunile lui Trump sunt tot mai contestate – inclusiv în SUA, noează WSJ.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel