Făcute pentru a lupta împotriva avioanelor ruseşti, aeronavele de luptă suedeze Gripen ar răspunde nevoilor Forţelor Aeriene Ucrainene

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Gripen, dotate cu rachete aer-aer IRIS-T. Sursă foto: Saab
Gripen, dotate cu rachete aer-aer IRIS-T. Sursă foto: Saab

Înainte de agresiunea militară rusă, Ucraina avea în vedere înlocuirea avioanelor MiG-29 "Fulcrum" și Su-27 "Flanker" ale forțelor sale aeriene cu avioane de vânătoare occidentale, ca parte a programului militar de înzestrare "Air Force Vision 2035". În vederea realizării acestui obiectiv, urma să fie lansată o licitație în valoare totală de 7,5 miliarde de euro. Avioanele Rafale, F-35A și F-16 Viper au fost vehiculate de cele mai multe ori de oficialii militari ucraineni ca fiind cele mai potrivit pentru Forţele Aeriene Ucrainene. 

 

Evident, după ce Rusia a început o agresiune militară, la 24 februarie, acest obiectiv şi-a pierdut din importanţă, nevoile armatei fiind cu totul altele. Cu toate acestea, Ucraina nu a renunțat la dorinţa de a obţine avioane de vânătoare de la partenerii săi occidentali, dar în primele luni ale agresiunii militare ruse nu se punea problema unui achiziţii, ci a unor donaţii - avioanele să fie oferite de statele occidentale ca parte a asistentei militare de securitate.

Intenţia Ucrainei de a avea avioane de luptă occidentale era normală, mai ales că avioanele MiG-29 și Su-27 erau extrem de solicitate de Forţele Aeriene Ucrainene pe câmpul de luptă. În toată această perioadă, dincolo de pierderile suferite, Forţele Aeriene Ucrainene au făcut tot posibilul să menţină în stare operațională toate avioanele de luptă pe care le au în dotare.

Într-adevăr, a fost foarte complicat pentru Ucraina să obțină piese de schimb, chiar dacă unele țări NATO mai au încă MiG-29. Și dacă s-a avut în vedere, pentru o vreme, să se dea aceste avioane forțelor aeriene ucrainene. Polonia era pregătită să facă acest lucru, la fel și Slovacia...Dar acest subiect pare să nu mai discutat acum

Acestea fiind spuse, autoritățile ucrainene au cerut în mod repetat avioane de luptă americane, în special F-16, F-15 și chiar F/A-18. 

Dar, ca și în cazul tancurilor, Statele Unite sunt reticente în a livra astfel de avioane Ucrainei, chiar dacă un amendament votat în iulie de Camera Reprezentanților în timpul revizuirii Legii NDAA a deschis calea pentru antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-15 și F16. 

Cu toate acestea, un alt tip de aeronavă ar fi mai potrivit pentru nevoile Ucrainei. Într-adevăr, într-o notă publicată la 4 noiembrie, Royal United Services Institute [RUSI], un think-tank britanic, a declarat că avionul JAS-39 Gripen C/D ar fi ideal pentru a înzestrarea Forţele Aeriene Ucrainene, potrivit BreakingDefense.

În afară de aspectele politice ale livrării de avioane de vânătoare de fabricație americană în Ucraina, astfel de aeronave necesită o infrastructură și un lanț logistic complicat pentru a fi puse în funcțiune, în special în situația actuală. Și chiar dacă o astfel de decizie ar fi luată acum, aceasta nu ar schimba faptul că bazele aeriene ucrainene ar fi vizate de atacurile cu rachete rusești. De aici și avantajul pe care il oferă Gripen.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

"Este demn de remarcat faptul că dintre avioanele de luptă occidentale disponibile în prezent [...] Saab Gripen C/D este de departe cel mai potrivit candidat în ceea ce privește cerințele operaționale. Acesta a fost proiectat de la început pentru o mentenanţă ușoară și poate fi realimentat și întreținut de o echipă de șase ingineri, în baze aeriene mici sau pe autostrăzi", subliniază RUSI.

Într-adevăr, Gripen C/D a fost proiectat pentru a limita dependența de baze aeriene vulnerabile. De asemenea, întreținerea a fost simplificată și necesită o pregătire tehnică minimă [recruții pot efectua întreținerea sub îndrumarea unui tehnician superior], iar costurile sale de operare sunt scăzute, în comparație cu un avion american.

În plus, subliniază RUSI, Gripen C/D dispune de o serie de sisteme special proiectate pentru a contracara avioanele de luptă și apărarea aeriană rusească. Și este capabil să transporte rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune Meteor, precum și armament anti-navă.

"Din aprilie, piloții ruși au fost extrem de reticenți în a se aventura în spațiul aerian ucrainean din cauza pierderilor suferite. Amenințarea sistemelor de apărare antiaeriană și a rachetelor antiaeriene MANPADS [sisteme de rachete antiaeriene portabile] le-a limitat sever acţiunile", notează think tank-ul britanic.

"Ca urmare, chiar și câteva avioane de luptă occidentale moderne echipate cu rachete cu rază lungă de acțiune [...] ar avea probabil un efect de descurajare disproporționat", se mai arată în raportul RUSI.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel