Update. Vucic convoacă Consiliul Național de Securitate al Serbiei pe tema Kosovo / "Vom cere KFOR să asigure întoarcerea armatei și poliției sârbe"

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Belgrad
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Belgrad

În conformitate cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU din 1999, Belgradul va cere forțelor de menținere a păcii (KFOR) să asigure desfășurarea de membri ai armatei și poliției sârbe în Kosovo, a declarat sâmbătă președintele sârb Aleksandar Vucic.

Update: Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a convocat duminică seara o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate al ţării sale în legătură cu înrăutăţirea situaţiei din Kosovo, relatează  mass-media sârbă .

Ulterior reuniunii, președintele Vucic a declarat că situația din nordul Kosovo rămâne gravă, etnicii sârbi fiind supuși la numeroase presiuni. 

Anterior, unități ale poliției din Kosovo au pătruns în partea de nord a regiunii, locuită de sârbi. Sârbii au ridicat baricade în orașul Mitrovica de Nord. Există rapoarte despre ciocniri separate între forțele de poliție și participanții la acțiuni.

 

***Știrea inițială 

Comentând noile tensiuni din Kosovo, Vučić a declarat că „textul a fost convenit” și că decizia la cererea Guvernului Serbiei va fi adoptată „luni sau marți”.

Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU din iunie 1999, prin care se cerea încetarea războiului din Kosovo și retragerea armatei și poliției RF Iugoslaviei de atunci din Kosovo, dă posibilitatea ca, în condiții speciale, o parte din personal să se poată întoarce, „cu supravegherea prezenței internaționale de securitate și limitată la un număr mic convenit”.

Sâmbătă seară, Vučić a citat o parte din Rezoluția 1244 care afirmă că „un număr convenit de personal militar și de poliție sârb va fi permis să se întoarcă în Kosovo pentru a îndeplini sarcinile specificate în Anexa 2” la Rezoluție.

Din punct de vedere juridic, „nu poate exista altă interpretare” și „această cerere trebuie acceptată”, a spus el.

„Eu, desigur, nu îmi fac iluzii și vă spun dinainte că vor respinge această cerere”, a afirmat el.

 

Cererea Kosovo de aderare la UE

 

Cu ocazia anunțului că Kosovo va depune o cerere oficială de admitere în Uniunea Europeană pe 15 decembrie, Vučić a apreciat că „cu siguranță nu a fost o decizie bună” și nici în conformitate cu articolul 49 din Tratatul UE, potrivit căruia admiterea poate fi solicitată „doar de statele suverane și independente, și nu de cele care nu sunt recunoscute de mai mult de jumătate din lume”, a spus el. Vucic a făcut aluzie că independența Kosovo nu este recunoscută de aproximativ jumătate dintre membrii ONU.

Președintele sârb a spus că de aceea a trimis scrisori individuale liderilor celor cinci state membre UE care nu recunosc Kosovo, în care subliniază că Pristina „a călcat în picioare Acordul de la Washington și Bruxelles”, hotărând să solicite admiterea în UE.

Scrisoarea a fost adresată individual liderilor din Cipru, Grecia, România, Slovacia și Spania.

 

Tensiunile din Kosovo au alternat în ultimele luni cu încercări de a negocia normalizarea relațiilor Belgrad - Pristina

 

În urma deciziei reprezentanților sârbi de a părăsi instituțiile, inclusiv demisiile a patru primari din municipalitățile majoritare sârbe din zona de nord a Kosovska Mitrovica, au fost convocate alegeri locale pentru 18 decembrie, ceea ce a dus la noi tensiuni, motiv pentru care sâmbătă președintele Vjosa Osmani a amânat alegerile până în aprilie.

Primarii sârbi din municipalitățile din nordul Kosovo, împreună cu judecătorii locali și aproximativ 600 de ofițeri de poliție, au demisionat luna trecută în semn de protest față de decizia guvernului de a înlocui plăcuțele de înmatriculare emise de Belgrad cu cele emise de Pristina.

Sârbii din nordul Kosovo au blocat sâmbătă drumuri importante din zonă pentru a protesta împotriva arestării unui fost membru al poliției din Kosovo, care și-a părăsit postul luna trecută împreună cu alți etnici sârbi, scrie publicația Novilist.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel