Tancurile britanicie vor fi mai greu de distrus. Challenger 3 ar urma să fie echipat cu sisteme active de protecție TROPHY

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Noul tanc principal de luptă al armatei britanice, Challenger 3, va fi echipat cu sistemul activ de protecție TROPHY. Conform informațiilor publicate de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems, la 24 iunie 2021, sistemul său de protecție activă Trophy (APS) pentru vehiculele blindate a fost selectat de către Ministerul britanic al Apărării pentru următoarea fază a programului militar Challenger 3 MBT.

După cum susține publicația ArmyRecognition, selecția acestui sistem activ de protecţie (APS) este rezultatul unui studiu efectuat de Ministerul britanic al Apărării ca parte a unui program de modernizare a tancurilor britanice, condus consorţiul militar Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL).

Challenger 3 este programul militar de dezvoltare a unui tanc de generaţia a III-a, aflat în prezent în etapa de dezvoltare. Challenger 3 nu va fi un tanc construit de la zero, ci mai mult un pachet de actualizări pe care consorţiul militar germano-britanic Rheinmetall BAE Systems Land în va aduce tancurilor britanice Challenger 2.

Îmbunătățirile aduse Challenger 2 au început în 2005, fiind mai mult o nevoie a armatei britanice de a menţie într-o stare operaţională – până cel puţin la începutul anului 2030 – cele câteva zeci de tancuri pe care le mai are.

Lipsa finanțării a însemnat că abia în 2014 programul a fost reorganizat oficial în ’’Challenger 2 Life Extension Program (LEP)’'. Pentru derularea cestui program, au fost evaluate două pachete de modernizare, una venită în 2018 din partea companei britanice BAE Systems, iar cealaltă în 2019 de la compania germană Rheinmetall. Mai târziu, BAE Systems și Rheinmetall au fuzionat în Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL).

Tancul Challenger 3 are urma să aibă o turelă complet nouă, cu o carenă complet îmbunătățită. Cea mai semnificativă schimbare pe care o aduce pachetul de actualizării Challenger 3 la Challenger 2 este înlocuirea armamentului principal – trecerea de la un de 120 mm L30A1 Rifled la un tun de 120 mm L55A1 cu alezaj neted (care în sine este o versiune modernizată a L55 montat pe tancurile Leopard 2 A6 / A7).


Concernul RBSL va moderniza 148 de tancuri în varianta “Challenger 3”

 

Pe 7 mai, concernul Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) a semnat contractul cu Ministerului Apărării din Marea Britanie pentru modernizarea a 148 de tancuri principale de luptă “Challenger 3”.

Se consideră că programul va aduce îmbunătățiri semnificative vehiculului și va oferi armatei britanice o capacitate de luptă de primă clasă, cu realizare în Marea Britanie. Producția va începe în 2021, iar furnizarea primelor tancuri este planificată pentru 2027.

 

După modelul Germaniei, Marea Britaniei alege şi ea sistemul activ de protecite TROPHY

 

La începutul acestui an, Ministerele Apărării israeliene și germane au semnat un acord pentru echiparea tancurilor germane Leopard 2A7A1 cu sistemul activ de protecție TROPHY.  Acordul G2G acoperă furnizarea de Trophy Active Defense System (ADS) pentru echiparea a 17 tancuri ale Armatei germane (Bundeswehr).

Contractul semnat între conglomeratul german de apărare Krauss-Maffei Wegmann (KMW), principalul producător al tancului Leopard 2A7, și producătorul sistemelor TROPHY, compania israeliană RAFAEL, prevede livrarea de sisteme, interceptori și piese de schimb, instruire operațională și tehnică. Sistemele vor fi livrate pe parcursul mai multor ani.

Cu alte cuvinte, dacă Challenger 3 primeşte tunul de 120 de mm care se află şi pe Leopard 2 A6, de ce nu ar putea să fie echipat şi cu sisteme Trophy?

 

Caracteristici ale sistemului activ de protecţie “Trophy” (APS)


 
Sistemul activ de protecţie TROPHY detectează focul inamic, calculează unghiul şi timpul de impact şi lansează o ploaie de alice asupra proiectilului. Raza de acţiune este mică pentru a nu pune în pericol infanteria, iar sistemul este eficient împotriva rachetelor anti-tanc, a RPG-urilor şi a altor proiectile similare.

De la prima sa utilizare în condiţii reale de luptă, în anul 2011, sistemul Trophy a fost folosit de nenumărate ori, dovedindu-şi pe deplin utilitatea prin nivelul ridicat de protecţie pe care l-a oferit soldaţilor care se aflau în vehicule militare care dispuneau de un astfel de sistem activ de protecţie.

Potrivit companiei Rafael, sistemul Trophy a fost supus la peste 5.000 de teste și a acumulat peste 1.000.000 de ore de funcționare, iar acum există contracte pentru producția în serie a peste 1.800 de sisteme de acest tip.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel