Taiwan, stat insular independent, dar pe care China îl pretinde că fiind propriul său teritoriu, intenţionează de mai mulţi ani să-şi refac capabilităţile militare în materie de submarine, deoarece multe dintre acestea sunt depăşite tehnic, datând din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.
Taipeiul își propune să achiziționeze până la opt noi submarine. Acestea vor înlocui două submarine din clasa Zwaardvis pe care Taiwanul le-a achiziționat din Olanda în 1987 și 1988 și două submarine din clasa Tench fabricate în SUA și alte două submarine din clasa Balao - datează de la mijlocul anilor 1940 – pe care Taipeiul le-a cumpărat în 1973.
Încă de la sfârșitul anilor 1980, Taiwanul a început să analizeze posibilitatea unei achiziții de noi submarine. Dar China s-a bazat pe relaţiile sale cum mai multe companii din întreaga lume, amenințând cu sancțiuni împotriva oricărei țări care vinde submarine noi Taiwanului.
În cele din urmă, în 2015, Taipeiul a luat decizia că nu mai trebuie să întârzie prea mult şi trebuie să achiziţioneze noi submarine, deoarece China îşi sporea capabilităţile militare navale de la an la an.
Taipeiul a început să încheie acorduri cu furnizorii americani și japonezi pentru tehnologiile de care compania taiwaneză CSBC – cel mai mare constructor de nave al ţării – ar trebui să aibă nevoie pentru construirea noilor submarine.
Guvernul SUA a dat undă verde producătorilor americani, în anul 2018, să participe la acest program, deși nu este clar ce companii americane sunt implicate.
Într-o declarație făcută vineri, Ministerul Apărării din Taiwan a negat informaţiile apărute într-un articol din publicația americană The National Interest, care cita mai multe articole de presă, apărute în publicaţii taiwaneze în 2019, potrivit cărora Taiwanul a discutat cu Coreea de Nord pentru a o ajuta să construiască submarinele.
„În dezvoltarea submarinelor noastre nu a existat niciodată, nu există acum și niciodată nu va exista niciun contact cu Coreea de Nord; asistența este asigurată de țări importante din Europa și Statele Unite ”, a spus Ministerul Apărării din Taiwan, fără a oferi mai multe detalii, potrivit Reuters.
În general, țările europene sunt reticente în a vinde echipamente şi componente militare către Taiwan, deoarece nu vor să supere China, deși în 2018 Taipeiul a spus că negociază cu o companie cu sediul în Gibraltar, pentru proiectul noii flote de submarine. Franța a vândut, de asemenea, fregate și avioane de luptă către Taiwan.
CSBC Corporation, companie deţinută integral de statul Taiwan, a început construirea noilor submarine anul trecut, urmărind să livreze prima dintre cele opt nave în 2025.
Ministrul apărării din Taiwan a declarat luna trecută că Statele Unite au aprobat exportul de echipamente, necesar dotării noi flote de submarine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News