Taiwan spune că țările europene o ajută să-şi construiască noile submarine. O acţiune care ar putea supăra China

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Țările europene oferă ajutor în cadrul unui proiect militar derulat de Taiwan care presupune construirea mai multor submarine, a declarat ieri ministerul taiwanez al apărării, precizând că Taipeiul nu primește asistență doar din partea Statelor Unite.

Taiwan, stat insular independent, dar pe care China îl pretinde că fiind propriul său teritoriu, intenţionează de mai mulţi ani să-şi refac capabilităţile militare în materie de submarine, deoarece multe dintre acestea sunt depăşite tehnic, datând din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Taipeiul își propune să achiziționeze până la opt noi submarine. Acestea vor înlocui două submarine din clasa Zwaardvis pe care Taiwanul le-a achiziționat din Olanda în 1987 și 1988 și două submarine din clasa Tench fabricate în SUA și alte două submarine din clasa Balao - datează de la mijlocul anilor 1940 – pe care Taipeiul le-a cumpărat în 1973.

Încă de la sfârșitul anilor 1980, Taiwanul a început să analizeze posibilitatea unei achiziții de noi submarine. Dar China s-a bazat pe relaţiile sale cum mai multe companii din întreaga lume, amenințând cu sancțiuni împotriva oricărei țări care vinde submarine noi Taiwanului.

În cele din urmă, în 2015, Taipeiul a luat decizia că nu mai trebuie să întârzie prea mult şi trebuie să achiziţioneze noi submarine, deoarece China îşi sporea capabilităţile militare navale de la an la an.

Taipeiul a început să încheie acorduri cu furnizorii americani și japonezi pentru tehnologiile de care compania taiwaneză CSBC – cel mai mare constructor de nave al ţării – ar trebui să aibă nevoie pentru construirea noilor submarine.

Guvernul SUA a dat undă verde producătorilor americani, în anul 2018, să participe la acest program, deși nu este clar ce companii americane sunt implicate.

Într-o declarație făcută vineri, Ministerul Apărării din Taiwan a negat informaţiile apărute într-un articol din publicația americană The National Interest, care cita mai multe articole de presă, apărute în publicaţii taiwaneze în 2019, potrivit cărora Taiwanul a discutat cu Coreea de Nord pentru a o ajuta să construiască submarinele.

„În dezvoltarea submarinelor noastre nu a existat niciodată, nu există acum și niciodată nu va exista niciun contact cu Coreea de Nord; asistența este asigurată de țări importante din Europa și Statele Unite ”, a spus Ministerul Apărării din Taiwan, fără a oferi mai multe detalii, potrivit Reuters.

În general, țările europene sunt reticente în a vinde echipamente şi componente militare către Taiwan, deoarece nu vor să supere China, deși în 2018 Taipeiul a spus că negociază cu o companie cu sediul în Gibraltar, pentru proiectul noii flote de submarine. Franța a vândut, de asemenea, fregate și avioane de luptă către Taiwan. 

CSBC Corporation, companie deţinută integral de statul Taiwan, a început construirea noilor submarine anul trecut, urmărind să livreze prima dintre cele opt nave în 2025.

Ministrul apărării din Taiwan a declarat luna trecută că Statele Unite au aprobat exportul de echipamente, necesar dotării noi flote de submarine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel