T-14 Armata, într-un final. Rusia a anunțat că a început producția de serie a controversatului tanc rusesc

Tudor Curtifan |
Data publicării:
T-14 Armata, sursă foto: Alexey Ivanov, TRK „Zvezda” via Zvezda TV, publicația Ministerului Apărării de la Moscova
T-14 Armata, sursă foto: Alexey Ivanov, TRK „Zvezda” via Zvezda TV, publicația Ministerului Apărării de la Moscova

T-14 Armata a intrat în producția de serie, după o perioadă cu controverse și lungi întârieri. Anunțul cu privire la începerea producției de serie a celei mai noi platforme ruse a fost făcut de către Vladimir Artiakov, directorul adjunct al companiei Rostec.

Artiakov a precizat, în cadrul unui interviu la Russia 24, citat de Zvezda TV, publicația Ministerului Apărării de la Moscova, a precizat că tancurile T-14 au intrat în producția de serie.

T-14 Armata este o platformă standardizată, cu șenile grele, care servește ca bază de pornire pentru dezvoltarea unui tanc principal de luptă, un vehicul de luptă pentru infanterie, un transportor blindat de personal și alte vehicule blindate.

În cursul acestui an Federația Rusă a propus Indiei să dezvolte împreună blindate pe platforma Armata.

În ceea ce privește T-14 Armata Denis Manturov, ministrul Industriei și Comerțului rus preciza în vara acestui an că producția în serie a noului tanc va începe anul viitor.

Pe de altă parte în luna noiembrie presa de specialitate, citând surse din industria de apărare rusă, vorbea de o nouă amânare și de începerea producției de serie abia în 2024. Publicația noastră a scris pe larg despre acest subiect, pe care l-am numit, pe bună dreptate, „T-14 Armata, un tanc construit din promisiuni”. Din promisiuni pentru că T-14 Armata, care se vrea un game changer, a întâmpinat numeroase probleme și întârzieri.

 

T-14 Armata, un tanc cu atâtea întârzieri și controverse

 

Tancurile ar fi trebuit livrate trupelor încă din 2015. Nu s-a întâmplat, a urmat în schimb un șir foarte lung de promisiuni cu privire la livrări, făcute nu doar de la nivelele cele mai înalte ale ministerelor de la Kremlin, dar și inclusiv din partea lui Serghei Chemezov, șeful companiei de stat ruse Rostec, producătorul în cazul de față.

Amintim că ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a semnat, în anul 2018, un contract cu uzina Uralvagonzavod pentru livrarea a 132 tancuri T-14 și a vehiculelor de luptă T-15 pentru infanterie, livrări care ar fi trebuit fi finalizate până anul acesta.

Pe de altă parte e adevărat că în vara acestui an un lot experimental al celor mai recente tancuri T-14 Armata a fost expediat  Ministerul Apărării al Federației Ruse.

Nu putem să nu amintim un incident celebru care bântuie T-14 Armata. Se întâmpla în 2015 când tancul a fost prezentat publicului pentru prima dată la parada Zilei Victoriei din Piața Roșie din 9 mai. Dar Armata nu a pornit nici măcar atunci cu dreptul. Deoarece cu două zile înaintea evenimentului, pe 7 mai, în timpul repetiţiilor pentru paradă, unul dintre tancurile T-14 s-a defectat, „refuzând” să mai pornească.

 

T-14 Armata

 

Cu o turelă teleoperată și înarmat cu un tun de calibrul 125 mm, T-14 Armata are un echipaj format din trei oameni, așezați în interiorul unei capsule blindate cu mai multe straturi, separat de muniție. Tancul deține numeroși senzori, radare și camere de înaltă rezoluție și este echipat cu sistem de protecție activă Afganit.

Tancul rusesc de luptă T-14 poate fi înarmat cu rachete antitanc Sokol și, ca armament secundar, o mitralieră de 12,7 mm și un tun de 30 mm. Pe partea de motorizare, acesta este dotat cu un motor de 1.500 cai-putere.

CITEȘTE ȘI: T-14 Armata rus, într-o versiune fără echipaj și cu elemente de inteligență artificială care să lovească ținta. Tancul ar fi trecut primele teste

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel