T-14 Armata, un tanc construit din promisiuni, dar care tot întârzie să ajungă la militarii ruşi

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: RIA Novosti
Sursă foto: RIA Novosti

Cel mai nou tanc principal de luptă al Rusiei, mult aşteptatul Armata T-14 va intra în producția de serie mai târziu decât au promis oficialii ruşi, au declarat mai multe surse, sub protecţia anonimatului, pentru publicaţia Defence Blog.

Mai multe surse din industria rusă de apărare au spus că livrarea noilor tancuri Armata, în configurație de serie, ar putea fi amânată până în 2024. Aceasta posibilă întârziere nu ar fi prima şi ar completa un lung şir de amânări. Din câte se pare această nouă amânare vine ca urmare a unor probleme de natură tehnologică.

După cum precizează publicaţia Defence-Blog, citând propriile sale surse, în timpul testelor, tancul T-14 Armata a avut o serie de deficiențe la sistemul de control al focului. Rezolvarea acestor probleme tehnice ar necesita timp pentru reglarea minuţioasă a componentelor electronice care funcţionează defectuos, dar şi efectuare de noi teste.

Vara trecută, ministrul rus al Industriei și Comerțului, Denis Manturov, a declarat că producția de serie a tancului T-14 Armata va începe în 2022. 

 

T-14 Armata, un tanc construit pe promisiuni. Militarii ruşi încă îl aşteaptă

 

Din câte se pare, în ultimii trei ani, la fiecare sfârşit de an, oficialii ruşi din industria de apărare se bat în promisiuni în privinţa livrării tancurilor T-14 Armata.
 
Amintim că, sfârşitul anului 2020 a venit pentru militarii ruşi cu încă o promisiune, alta dintr-un şir lung de promisiuni, despre termenul de livrare al tancurilor T-14 Armata.

Șeful companiei de stat ruse Rostec, Serghei Chemezov, a decis să le mai facă militarilor ruşi o ultimă promisiune pe anul 2020, declarând atunci că un prim lot de tancuri T-14 Armata va fi livrat în anul 2021.

Chemezov a uitat atunci, însă, să le spună militarilor ruşi şi când în 2021 vor primi tancurile promise din 2015 şi până azi. Anul 2021 a aproape a trecut, iar tancurile mult promise nu au mai ajuns la militarii ruşi.

Șeful Rostec, Serghei Chemezov, nu doar a precizat în 2020 că livrările de tancuri T-14 Armata către Forţele Armate Ruse vor începe în 2021, ci şi ca tancul Armata este ,,cu siguranță cel mai bun tanc din lume’’. 

Cum poate T-14 Armata să fie cel mai bun tanc din lume fără ca măcar să fi fost testat în luptă, nu vom putea ştii prea curând și cu siguranţă nu de la un oficial rus.

 

Tancuri T-14 şi un lung şir de promisiuni

 
La începutul anului 2020, Alexander Potapov, directorul executiv al companiei Uralvagonzavod, a declarat într-un interviu acordat presei din Rusia că livrările tancurilor T-14 Armata vor începe în cursul anului. De precizat că astfel de anunțuri şi promisiuni au tot fost în ultimii ani, primele livrări fiind programate în 2018.

DefenseRomania a scris încă de la începutul anului 2020 că Forţele Armate ale Rusiei nu au primit primul lot de 12 tancuri principale de luptă T-14 Armata. Mai mult, primele nouă tancuri ar fi trebuit să fie livrate armatei Federaţiei Ruse până sfârşitul anului 2018.

Primele nouă tancuri T-14 Armata trebuiau să fie livrate armatei Federaţiei Ruse până sfârşitul anului 2018. În realitate, acest lucru nu s-a întâmplat, obiectivul urmând a fi îndeplinit în anul 2019. 

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a semnat, în anul 2018, un contract cu uzina Uralvagonzavod pentru livrarea a 132 tancuri T-14 și a vehiculelor de luptă T-15 pentru infanterie. La semnarea contractului Şoigu a declarat că toate cele 132 tancuri şi vehicule construite pe platforma Armată vor fi livrate până în 2021. Suntem în anul 2021 şi militarii ruşi nici măcar nu au primit primul lot, dar minte toată comanda.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel