Suntem mai aproape de Schengen, dar unde sunt problemele pe harta Europei. Ultimul raport FONTEX: Numărul de migranți ilegali, la cel mai înalt nivel din 2016 încoace

Viză Schengen / flickr, Marco Verch Professional Photographer
Viză Schengen / flickr, Marco Verch Professional Photographer

Pe 11 noiembrie, Frontex a publicat un Raport privind situația migrației ilegale de la frontierele UE, oferind o imagine de ansamblu asupra provocărilor la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Austria pare să se fi răzgândit parțial în privința aderării la Schengen, iar România și Bulgaria ar putea adera la spațiul european de liberă circulație, mai întâi cu frontierele aeriene, iar ulterior cu cele terestre și maritime.

Totuși, migrația ilegală pune presiune în special pe frontierele terestre, așa cum relevă și ultimul raport Frontex, ceea ce face ca aderarea completă a României la Schengen să fie o țintă mai dificil de realizat.

Harta FRONTEX privind migrația ilegală în primele 11 luni din 2023

Potrivit raportului Frontex, în 2023, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de treceri ilegale a frontierei - cu până la 17% în primele 11 luni - ajungându-se la peste 355.300 de migranți. Acest număr este deja mai mare decât totalul din 2022 și este cel mai mare din 2016 încoace.

Ruta Africii de Vest a înregistrat cea mai mare creștere a trecerilor ilegale, dublându-se în acest an (116%) până la peste 32.400 de intrări.

Angajamentul Frontex de a proteja frontierele UE rămâne puternic, spun oficialii europeni.

Frontex are aproape 2.600 de ofițeri și personal implicați în diferite operațiuni, iar recent agenția a furnizat încă 50 de ofițeri pentru a sprijini Finlanda în a face față unui număr neobișnuit de mare de sosiri de migranți la granița sa de est cu Rusia.

Statistica FRONTEX privind migrația ilegală în primele 11 luni din 2023

Mediterana Centrală  a rămas cea mai aglomerată rută de migrație în 2023, cu peste 152.200 de intrări detectate de autoritățile naționale în primele 11 luni, o creștere cu  61% față de anul precedent.

A rămas activă și traseul Mediteranei de Est (via Grecia ) , înregistrând o creștere de aproape 50% față de anul trecut în primele 11 luni, ajungând la aproape 52.600 de detecții.

Ruta Balcanilor de Vest a înregistrat cea mai mare scădere anuală dintre principalele rute de migrație, numărul traversărilor ilegale scăzând cu 28%, până la 98.600. 

Pe ruta Canalului Mânecii, au fost detectate aproximativ 58.300 de treceri ilegale a frontierei pe ambele părți. Aceasta este o scădere de 14% față de aceeași perioadă din 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel