Submarinul Krasnodar al Flotei ruse din Marea Neagră a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a ieșit din Marea Mediterană

Cristian Soare , Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
proiectul 636, submarin Krasnodar
proiectul 636, submarin Krasnodar

Surse de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram au anunțat că, pe 14.10.2023, submarinul B-265 Krasnodar al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a ieșit din Marea Mediterană. Acesta este însoțit de remorcherul Serghei Balk din compunerea FRMN.

Ieșirea submarinului rusesc din Marea Mediterană confirmă deplasarea acestuia către Șantierul naval din Kronștadt pentru reparații planificate.

Timp de apoape doi ani, submarinul Krasnodar a îndeplinit misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană, fiind dislocat în portul Tartus din Siria.

B-265 Krasnodar face parte din seria de șase submarine Proiect 636.3 introduse în dotarea FRMN în perioada 2014-2016.

Submarinele, purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, au fost întrebuințate intens în timpul campaniei din Siria și a războiului cu Ucraina, pentru executarea de lovituri asupra unor ținte terestre.

După câte se pare, participarea la operațiunile militare din zona Mării Negre și a Mării Mediterane au suprasolicitat submarinele rusești, practic numai jumătate dintre acestea fiind în continuare operaționale.

În prezent, patru din cele șase submarine se află în Marea Neagră, respectiv Rostov pe Don, Stary Oskol, Veliky Novgorod și Kolpino. Primul dintre acestea nu este operațional, fiind lovit în timpul unui atac recent cu rachete al trupelor ucrainene asupra Sevastopolului. Submarinul era supus unui proces de reparații și întreținere la Întreprinderea 13 de reparații navale a FRMN. Deși imagini din satelit au arătat avarierea gravă a submarinului, reprezentanții ruși susțin că acesta va fi restaurant.

Despre cel de-al șaselea submarin, Novorossiysk, nu există prea multe informații, cu excepția faptului că acesta se află în continuare în zona Mării Baltice, unde a fost deplasat pentru reparații la sfârșitul anului 2022. Cu toate că reparațiile urmau să dureze trei sau patru luni, submarinul nu a părăsit încă Marea Baltică.

Ținând cont de faptul că Rusia nu mai are în prezent niciun submarin în estul Mării Mediterane, unde, de regulă, se aflau două din cele șase submarine Proiect 636.3 ale FRMN, este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat.

Cert este faptul că tensionarea situației din zona Orientului Mijlociu, determinată de izbucnirea conflictului palestiniano-israelian, a prins Rusia cu garda jos în estul Mării Mediterane. În timp ce SUA și alte state membre NATO își întăresc prezența navală în regiune, escadra rusească dispune în zonă de numai două corvete, din care una singură este purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.

Această situație nici nu se va schimba în curând, având în vedere faptul că Strâmtorile Bosfor și Dardanele au fost închise de către Turcia din cauza războiului din Ucraina, iar FRMN nu poate transfera rapid în Marea Mediterană nave aflate acum în Marea Neagră. În același timp, aducerea unor nave de luptă de la celelalte flote ar dura câteva săptămâni. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel