SUA și Turcia reiau negocierile privind excluderea Ankarei din programul F-35 Joint Strike Fighter

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat sâmbătă că negocierile dintre SUA și Turcia cu privire la programul F-35 sunt „în desfășurare”, urmând ca o întâlnire să aibă loc în SUA în zilele următoare.

Potrivit ministrului turc al apărării, Hulusi Akar, Turcia se află în prezent în negocieri cu Statele Unite ale Americii cu privire la programul avioanelor de luptă F-35.

Presa turcă a raportat ieri că oficialii turci și americani se vor întâlni în curând pentru a discuta despre programul avioanelor de luptă F-35, din care Turcia a fost exclusă după ce oficialii apărării de la Ankara au decis achiziţioneze sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400.

Potrivit ministrului turc al Apărării, Hulusi Akar, Turcia şi Statele Unite ale Americii vor organiza o sesiune de dialog pe această problemă în viitorul apropiat.

„Negocierile cu Statele Unite pentru F-35 sunt în desfășurare. În zilele următoare, va avea loc o întâlnire în Statele Unite pentru a discuta problema F-35, pregătirile sunt în curs de desfășurare”, a declarat Akar, citat de agenția de stat Anadolu din Turcia.

Anterior, în 2019, SUA au exclus Turcia din programul F-35 după ce Ankara a achiziționat sistemul de rachete de apărare aeriană S-400 din Rusia. 

Ankara a adăugat că achiziționarea de către Turcia a sistemelor ruseşti de apărare a fost o „necesitate”, deoarece nu a putut găsi un partener NATO de la care să achiziționeze un sistem similar în condiții rezonabile.

SUA au susținut că achiziția de către Turcia a unor sisteme ruseşti de rachete a fost în contradicţie cu poziția sa de stat membru al NATO. Washingtonul a impus anul trecut sancțiuni industriei turce de apărare, ca răspuns la decizia Ankarei de a cumpăra armament din Rusia.

La sfârşitul lui anului trecut, Ankara a solicitat Statelor Unite să-i vând 40 de avioane de luptă F-16, în versiunea cea mai avansată  Block 70, împreună cu 80 de kituri de modernizare pentru flota existentă de avioane F-16 – coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Turce. 

Modernizarea flotei actuale de avioane F-16 fiind o chestiune crucială pentru Turcia până când va putea fie să construiască, fie să cumpere o aeronavă de ultimă generație.

Turcia susţine că a solicitat Statelor Unite să-i vând 40 de avioane de luptă F-16, în versiunea cea mai avansată Block 70, ca o compensaţie pentru excluderea Ankarei din programul F-35 Joint Strike Fighter.

La momentul respectiv, ministerul turc al Apărării, Hulusi Akar, a precizat că Turcia va trebui să ia în considerare alternative pentru a-și asigura securitatea, dacă Statele Unite vor răspunde negativ la solicitarea Ankarei pentru noi avioane F-16.

De amintit că, Turcia a amenințat în repetate rânduri că va apela la Moscova,  dacă Statele Unite refuză să vândă avioane F-16 – Ankara putând să se orienteze către o posibilă achiziţie de aeronave ruseşti Su-35 şi Su-57.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel