Decizia SUA de a limita livrările de rachete Patriot către Ucraina, primită cu urale la Moscova. Va accelera sfârșitul războiului, spun rușii

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană american Patriot. Foto: US Army
Sistem de apărare antiaeriană american Patriot. Foto: US Army

Restricțiile impuse Ucrainei privind livrările de arme occidentale apropie sfârșitul conflictului, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la decizia Statelor Unite de a suspenda livrările de muniții cheie, precum rachetele Patriot, obuzele de artilerie de precizie Hellfire și alte rachete.

 Rusia a salutat miercuri decizia Statelor Unite de a suspenda unele livrări de arme către Ucraina.

„Din câte înțelegem, motivul unei astfel de decizii a fost reprezentat de depozitele goale, lipsa acestor arme în depozite. Dar, în orice caz, cu cât Ucraina primeşte mai puţine arme, cu atât sfârşitul operaţiunii militare speciale este mai aproape", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform agenţiei ruse de ştiri Interfax.

Moscova se referă oficial la războiul său de agresiune de trei ani împotriva Ucrainei ca la o "operaţiune militară specială".

SUA nu îşi mai îndeplinesc livrările către Ucraina promise anterior din cauza îngrijorării pentru propriile stocuri, au relatat mass-media. Livrările afectate includ rachete de apărare aeriană şi muniţie.

Ca răspuns la decizia Pentagonului, Ministerul de Externe al Ucrainei l-a convocat miercuri pe John Ginkel, al doilea cel mai înalt diplomat american la Kiev, avertizând că suspendarea anunțată a livrărilor de arme americane va încuraja Rusia, a relatat AFP.

Peskov a comentat şi despre discuţia telefonică de marţi a preşedintelui francez Emmanuel Macron cu preşedintele rus Vladimir Putin, prima după mai bine de doi ani.

Liderii au avut o "conversaţie în detaliu" care a durat peste două ore şi în care cele două părţi şi-au prezentat poziţiile, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Când a fost întrebat dacă Macron a semnalat că ar accepta cerinţele Rusiei de a lua în considerare "noile realităţi" de pe teren, Peskov a răspuns că nu.

Rusia a cerut, printre altele, ca Kievul să recunoască pierderile sale teritoriale în război şi să nu primească arme suplimentare în schimbul unui armistiţiu propus de Ucraina, SUA şi state din UE.

Uniunea Europeană continuă să furnizeze arme Ucrainei şi ajută Kievul să îşi extindă producţia de armament. Germania, de exemplu, finanţează producţia de rachete.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a salutat miercuri discuţia dintre preşedintele Franţei şi omologul său rus.

"În sfârşit! Nu există soluţie pentru războiul din Ucraina pe câmpul de bătălie, cheia sunt negocierile", a afirmat şeful guvernului ungar, considerat cel mai apropiat lider european de Kremlin, într-un scurt comunicat publicat pe contul său de X şi citat de EFE.

Guvernul ungar refuză să livreze arme Ucrainei şi chiar critică frecvent sprijinul militar şi financiar acordat Kievului de către UE. De asemenea, critică sancţiunile severe impuse Moscovei de Bruxelles, deşi până acum s-a conformat acestora, în timp ce pledează pentru intensificarea relaţiilor cu Rusia pentru a obţine pacea considerând că Ucraina nu are perspective de a se impune în această dispută.

"Este nevoie de diplomaţi, nu de generali", a subliniat miercuri Viktor Orban.

Conform unui comunicat al preşedinţiei franceze, Emmanuel Macron a subliniat, în conversaţia de marţi cu Vladimir Putin, importanţa decretării "unei încetări a focului cât mai repede posibil şi a lansării negocierilor între Ucraina şi Rusia pentru o soluţie solidă şi durabilă la conflict".

În acelaşi timp, liderul francez a insistat "asupra sprijinului neclintit al Franţei pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".

Preşedintele Putin i-a reamintit lui Emmanuel Macron că conflictul ucrainean este "o consecinţă directă" a politicii ţărilor occidentale, "care au ignorat timp de mulţi ani interesele de securitate ale Rusiei". 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel