SUA contrazic Rusia. Clarificări privind incidentul dintre un distrugător american și unul rus la frontiera Rusiei

Cătălin Costea |
Data publicării:
Distrugătorul american USS Chafee. Sursă foto: U.S. Navy
Distrugătorul american USS Chafee. Sursă foto: U.S. Navy

Marina SUA neagă acuzațiile Ministerului Apărării din Rusia potrivit cărora, pe 15 octombrie,  o navă rusească de luptă a împiedicat un distrugător american să încerce pătrunderea în apele teritoriale ale Rusiei, în Marea Japoniei.

Într-un comunicat al departamentului de relații publice al Flotei americane din Pacific, emis vineri după-amiază, sunt respinse categoric acuzațiile rusești.

„Declarația Ministerului Apărării din Rusia cu privire la interacțiunea dintre cele două nave ale forțelor noastre navale este falsă”, se afirmă în comunicat. „În timp ce USS Chafee (DDG 90) desfășura operații de rutină în apele internaționale din Marea Japoniei, pe 15 octombrie 2021, un distrugător rus din clasa Udaloy s-a apropiat la aproximativ 60 de metri de USS Chafee (DDG 90,) în timp ce nava se pregătea pentru desfășurarea operațiilor de zbor de la bord”.

„Interacțiunea a fost sigură și profesională”, au ținut să sublinieze militarii americani, care au precizat că „Rusia a emis o notificare către Airman and Mariners (NOTAM / NOTMAR) pentru această zonă, însă pentru [un interval orar] mai târziu în cursul zilei. Notificarea nu era în vigoare la momentul interacțiunii. În tot acest timp, USS Chafee a efectuat operații în conformitate cu dreptul și procedurile  internaționale. Statele Unite vor continua să zboare, să navigheze și să opereze acolo unde dreptul internațional permite acest lucru.”

 

Versiunea Rusiei: USS Chafee a încercat să intre în apele teritoriale rusești

 

În versiunea rusă a evenimentelor, distrugătorul rus Admiral Tributs s-a apropiat de USS Chafee pentru a-l forța să iasă din zona din apropierea apelor rusești, care au fost declarate interzise traficului maritim din cauza tragerilor de artilerie desfășurate în zonă ca parte a manevrelor ruso-chineze.

Partea rusă susține că distrugătorul american a ignorat avertismentele repetate de a părăsi zona din Golful Petru cel Mare și că, după ce a făcut „o încercare de a trece frontiera maritimă rusă”, acesta și-a schimbat cursul abia atunci când cele două nave se aflau la doar 60 de metri distanță una de cealaltă.

Rusia a acuzat manevrele distrugătorului american pe care le consideră o „încălcare crasă” a regulilor internaționale privind prevenirea coliziunii navelor și un acord din 1972 dintre Moscova și Washington privind prevenirea incidentelor aeriene și navale.

Comentariul autorului: Nu este pentru prima dată când Rusia este implicată în astfel de situații în care adevărul este greu de demonstrat.

În urmă cu aproximativ un an, pe 24 noiembrie 2020, tot în Golful Petru cel Mare, a mai existat o situație similară în care a fost implicat distrugătorul american din clasa  Arleigh Burke, USS John S. McCain.

De asemenea, un caz asemănător a avut loc în cursul lunii iunie în Marea Neagră, când Rusia a susținut că un avion Su-24 şi nave ruseşti au tras tiruri de avertisment în direcţia distrugătorului britanic HMS Defender pentru că ar fi intrat în apele teritoriale ruse din largul Peninsulei Crimeea.

Marea Britanie a confirmat că HMS Defender a navigat prin apele teritoriale ale Ucrainei, dar a respins descrierea de către Rusia a incidentului. Potrivit Londrei, focurile de armă ale forțelor ruse au fost parte a unui exerciţiu propriu de artilerie şi nu au vizat distrugătorul britanic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel