Urmărește emisiunea live



SUA. Avion F-35 prăbușit

Un avion al SUA s-a prăbușit în timpul unui exercițiu.

Un avion invizibil F-35 s-a prăbuşit vineri în cursul unui exerciţiu în statul Carolina de Sud, fără a face victime, în ceea ce pare a fi primul accident al noului avion al armatei americane, cel mai scump din istorie, transmite AFP.

Potrivit unui oficial militar american care a dorit să rămână anonim, aparatul F-35B s-a prăbuşit la mijlocul zilei în apropiere de o bază a Corpului Puşcaşilor Marini din comitatul Beaufort, pe coasta Atlanticului.

Conform biroului şerifului din respectivul comitat, accidentul a avut loc la ora locală 11,45, iar pilotul s-a catapultat şi a fost găsit în viaţă.

Aparatul a fost "total distrus", a precizat responsabilul militar.

F-35,cel mai scump program de înarmare din istoria militară americană

Incidentul survine la o zi de la prima misiune de luptă, în Afganistan, a acestui aparat ultramodern, ultratehnologizat pentru a reuşi să evite radarele cele mai sensibile.

La fel precum aeronavele utilizate joi în Afganistan, avionul distrus vineri era un F-35B, varianta lui F-35 cu decolare pe distanţă scurtă şi aterizare verticală, iar costul său este de circa 100 de milioane de dolari.

Lansat la începutul anilor 1990, F-35 este cel mai scump program de înarmare din istoria militară americană, cu un cost total estimat pentru Pentagon de aproape 400 de miliarde de dolari, obiectivul fiind producerea a aproape 2.500 de aparate în deceniile următoare.

Incluzând mentenanţa, costul total al lui F-35 este evaluat la 1.500 miliarde de dolari pentru toată durata programului, până în 2070.

50 de avioane, reținute la sol într-un an

Dezvoltarea avionului a fost marcată de întârzieri faţă de calendar şi depăşiri de buget.

În iunie 2014, întreaga flotă de F-35 a SUA a fost consemnată la sol în urma unei decizii a autorităţilor americane, pentru a fi investigate cauzele unui incendiu misterios survenit la bordul unuia dintre aceste aparate.

Anul trecut, aproximativ 50 de avioane F-35A ale ale Forţelor Aeriene ale SUA au fost reţinute la sol la baza aeriană Luke (Arizona) din cauza unei probleme privind oxigenul piloţilor. Dar toate acele incidente s-au produs la sol, mai notează

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel