SUA, Australia și Filipine - exercițiu militar major care simulează redobândirea controlului unei insule din Marea Chinei de Sud

Exercițiu în Filipine / Foto: Presidential Communications Office, facebook
Exercițiu în Filipine / Foto: Presidential Communications Office, facebook

Forțele australiene și filipineze, susținute de pușcașii marini americani, au exersat vineri redobândirea controlului asupra insulelor capturate de forțele inamice, într-un exercițiu militar major, desfășurat în largul coastei de nord-vest a Filipinelor, în Marea Chinei de Sud.

SUA și aliații săi din regiune au organizat vineri un exercițiu de amploare, menit să consolideze capacitatea de reacție și interoperabilitatea dintre forțele militare ale Statelor Unite, Australiei și Filipinelor.

Președintele Ferdinand Marcos Jr. și ministrul australian al Apărării, Richard Marles, a urmărit o debarcare simulată pe plajă, un atac și o aterizare a elicopterului la o bază navală filipineză, exerciții care au implicat 1.200 de australieni, 560 de filipinezi și 120 de pușcași marini americani, relatează AP.

Cele trei țări sunt printre cei mai vocali critici ai acțiunilor din ce în ce mai agresive ale Chinei în apele disputate din Marea Chinei de Sud.

Armata filipineză a precizat că nu Beijingul este ținta exercițiilor de luptă, care au fost cele mai mari dintre Australia și Filipine. „Acesta este un mod important în care ne pregătim pentru orice posibilitate de atac și având în vedere numărul mare de evenimente care confirmă instabilitatea regiunii”, a spus Marcos într-o conferință de presă după exercițiile de luptă.

Richard Marles a menționat că exercițiile militare au avut ca scop promovarea statului de drept și a păcii în regiune. „Mesajul pe care vrem să-l transmitem regiunii și lumii printr-un exercițiu de acest gen este că suntem două țări angajate într-o ordine globală bazată pe reguli”, a spus Marles. „Pacea este menținută prin protecția ordinii globale bazate pe reguli și a funcționalității acesteia în întreaga lume și, de fapt, în întreaga lume vedem această ordine sub presiune”, a spus Marles.

Australia și Filipine au reafirmat, într-o declarație comună, sprijinul pentru o hotărâre de arbitraj de la Haga din 2016 în temeiul Convenției ONU privind dreptul mării, care a anulat în mare măsură interpretarea Chinei conform căreia aceasta revendică aproape întreaga Mării Chinei de Sud și a confirmat controlul Filipinelor asupra resurselor în zona economică exclusivă de 200 de mile.

Majoritatea comerțului Australiei trece prin Marea Chinei de Sud, iar respectarea regulilor internaționale este un interes strategic comun cu Filipine.

China a refuzat să participe la arbitrajul instanței și continuă să sfideze decizia. În cel mai recent episod al disputei, o navă chineză a pazei de coastă a folosit un tun de apă pe 5 august pentru a încerca să blocheze aprovizionarea filipineze către un recif unde sunt staționate trupele filipineze.

Australia și SUA și-au exprimat sprijinul ferm pentru Filipine, iar Washingtonul subliniază că SUA și-a asumat printr tratat, să apere Filipine, cel mai vechi aliat al său prin tratat din Asia, în situația în care forțele filipineze sunt atacate.

China a avertizat SUA să nu se amestece în ceea ce spune că este o dispută regională, dar Washingtonul a declarat că va continua să patruleze în apele aflate în dispută pentru a promova libertatea de navigație și de survol.

Pe lângă China și Filipine, mai sunt Vietnam, Malaezia, Brunei și Taiwan care au pretenții teritoriale în regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel