SUA au lansat un nou satelit spion

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Biroul Național de Recunoaștere (NRO), unul din cei "big five" (CIA, NSA, DIA, NGA, NRO) ai Comunității de Informații a SUA, a anunțat că, în prima jumătate a lunii decembrie, a fost lansat cu succes cel de-al cincilea său satelit din 2020.

NROL-44 a fost trimis pe orbită cu o întârziere de trei luni, datorită unor probleme tehnice și pandemiei COVID-19. Misiunea a fost pregătită și executată de către Alianța de Lansare Unificată (ULA - United Launch Alliance), formată din NRO, Aripa 45 Spațială (45th Space Wing) și Centrul de Sisteme Spațiale și Rachete  (Space and Missiles Systems Center). Lansarea a avut loc la Stația Forței Spațiale Cape Canaveral, Florida.

Satelitul proiectat și construit de NRO este clasificat ca secret de securitate națională. Potrivit c4isrnet, NRO are ca sarcini dezvoltarea, realizarea și operarea sateliților de informații ai SUA.

„Datele colectate de sistemele de securitate naționale ale NRO sunt folosite pentru a furniza informații factorilor de decizie politică ai SUA, Comunității de Informații și Departamentului Apărării, precum și partenerilor aliați ai SUA. Datele colectate de sistemele NRO pot fi folosite și pentru a sprijini intervențiile în cazurile de urgență, inclusiv cele de dezastru din SUA și din întreaga lume”, a precizat NRO în comunicatul de presă privind lansarea.

Următoarea lansare a unui satelit NRO va fi NROL-108, programată de la Centrul Spațial Kennedy, tot în cursul lunii decembrie.

Comentariul autorului: NROL-44 face parte din clasa de sateliți spion ai SUA cunoscută sub denumirea „Orion” sau ca Misiunea 8300.

Potrivit wikipedia, clasa „Orion” este formată din sateliți SIGINT (Signals Intelligence – Informații din Semnale) și a înlocuit clasa „Magnum” (Misiunea 7600). Aceștia sunt destinați interceptării, de pe orbite geostaționare, a semnalelor electromagnetice care reprezintă atât comunicații (inclusiv  comunicații pentru controlul și dirijarea armamentelor), cât și non-comunicații cum ar fi emisiile stațiilor de radiolocație.

Până în prezent, au fost lansați opt sateliți „Orion” (inclusiv NROL-44), începând cu 1995. Conform lui David Baker, fost om de știință la NASA, citat de Deutsche Welle, NROL-44 este unul dintre cei mai mari sateliți ai clasei, cântărește peste cinci tone, este echipat cu o uriașă antenă parabolică de peste 100 m și orbitează în jurul ecuatorului la o distanță de aproximativ 36 000 km.

Potrivit publicației The Intercept, Misiunea 8300 (Orion) acoperă fosta Uniune Sovietică, China, sudul și estul Asiei, Orientul Mijlociu și Europa de Est, iar printre sarcinile misiunii sunt interceptarea semnalelor provenind de la sateliți sau sisteme spațiale și monitorizarea testelor de arme nucleare și de arme cu energie ridicată (high energy weapons).

SUA are cei mai mulți sateliți militari aflați care orbitează în jurul Pământului. Doar NRO, care reprezintă nucleul în materie de sateliți spion, operează cel puțin de 49 dintre aceștia. Numărul de sateliți militari ai SUA este estimat la minimum 154. La aceștia se adaugă sateliții militar/civil și militar/guvernamental, în total pe orbite ajungându-se la 339 până la 485 de sateliți, conform Deutsche Welle. Rusia are 71 de sateliți militari cunoscuți, iar China 63.

În total, în jurul Pământului, se află între 2500 și 2800 de sateliți activi, dintre care o cincime au destinație militară.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel