Stoltenberg renunță la ideea unui fond de 100 miliarde de dolari pentru Ucraina și vine cu un obiectiv mai realist

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Militari francezi care operează sistemele de obuziere autopropulsate Caesar. Exercițiu comun cu Forțele regale daneze / Armée de Terre
Militari francezi care operează sistemele de obuziere autopropulsate Caesar. Exercițiu comun cu Forțele regale daneze / Armée de Terre

După ce Uniunea Europeană a eșuat cu planul de a furniza Ucrainei un milion de proiectile calibru 155 mm într-un an, Occidentul încearcă să fie mai calculat și pare să tempereze inițiativa lui Stoltenberg, una ambițioasă, dar pentru care NATO nu este încă pregătit.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, renunță la planurile de creare a unui fond de ajutor militar anual de 100 miliarde de dolari pentru Ucraina, prevăzut pentru următorii cinci ani, după ce s-a confruntat cu refuzul din partea membrilor Alianței.

Stoltenberg și-a schimbat poziția și solicită, acum, țărilor să își mențină contribuțiile actuale, potrivit unui articol al Bloomberg (7 iunie), preluat de RBC-Ucraina.

Conform unei noi propuneri, pe care miniștrii apărării NATO ar putea să o susțină când se vor reuni la Bruxelles săptămâna viitoare, aliații se vor angaja să cheltuiască cel puțin 43 de miliarde de dolari pe an pentru sprijinirea Ucrainei, au informat sursele Bloomberg. Valoarea corespunde contribuției anuale medii de la momentul invadării Ucrainei de către Rusia în 2022.

NATO va stabili obiectivele de donații pentru fiecare țară în baza PIB-ul fiecărui stat membru, urmând, probabil, să publice indicatorii generali în raportul anual. Conform surselor publicației, obiectivul este de a asigura o mai mare transparență cu privire la ceea ce oferă aliații Ucrainei, exercitând în același timp o ușoară presiune asupra acelor membri care nu își îndeplinesc obligațiile.

Statele Unite vor asigura aproximativ jumătate din ajutor, restul fiind furnizat de ceilalți 31 de membri ai alianței. Deși noul plan nu va necesita fonduri suplimentare, NATO speră că acesta va oferi Kievului o mai mare predictibilitate privind nivelul de sprijin în următorii ani.

Conform surselor Bloomberg, această propunere se bucură de un sprijin larg din partea aliaților, deși Ungaria rămâne cea mai complicată problemă. Turcia și-a exprimat propriile îngrijorări cu privire la alte părți ale pachetului pentru Ucraina, care trebuie să fie convenite la summitul de la Washington. Va fi propusă și preluarea de către NATO a responsabilităților operaționale ale grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA, care coordonează furnizarea de arme Ucrainei din aproximativ 50 de țări.

Sub conducerea comandantului suprem al NATO, un astfel de pas ar putea proteja structura de orice schimbări politice care ar putea avea loc după alegerile din SUA, scrie publicația. Sursele acesteia au mai menționat că Turcia a cerut prudență pentru a se asigura că orice coordonare a ajutorului militar nu creează impresia unei implicări mai active a aliaților în conflict.

Planul lui Stoltenberg pentru fondul de sprijin destinat Ucrainei

În aprilie, Stoltenberg a propus crearea unui fond de contribuții ale aliaților în valoare de 100 miliarde de dolari pe an pentru următorii cinci ani, ca parte a pachetului care urma să fie semnat de liderii țărilor membre ale Alianței la summitul de la Washington.

La sfârșitul lunii mai, Reuters a informat că aliații NATO cer secretarului general să ofere claritate cu privire la planul său. În culise, chiar și unii dintre cei mai apropiați aliați est-europeni ai Ucrainei au devenit mai reticenți în ultimele săptămâni cu privire la acest plan, întrebându-se de unde și cum va fi luată o sumă atât de mare de bani, potrivit Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel