Știrile zilei: Congresul SUA a aprobat modernizarea bazei de la Câmpia Turzii;Suedia a majorat bugetul pentru apărare cu 40%;Vizibilitatea forței US Army în Golf este un mesaj dur pentru Iran

Un F-22 Raptor, în timpul unui antrenament la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Sursă foto: MApN
Un F-22 Raptor, în timpul unui antrenament la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Sursă foto: MApN

DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de miercuri, 16 decembrie.

1. Congresul SUA a aprobat modernizarea bazei de la Câmpia Turzii

Congresul Statelor Unite ale Americii a aprobat bugetul pe anul fiscal 2021. Acesta include și o investiție importantă pentru modernizarea Bazei 71 aeriene „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii.

 

2. Acţiunile agresive ale Rusiei au determinat Suedia să majoreze bugetul pentru apărare cu 40%

Parlamentul Suediei a aprobat marți o creștere cu 40% a bugetului pentru apărare, pentru perioada 2021-2025, din cauza tensiunilor de natura geopolitică apărute în ultimii ani în regiunea Mării Baltice din ultimii ani. Oficialii de la Stockholm au sugerat că Rusia este un generator de insecuritate în regiune, iar creşterea bugetului pentru apărare se datorează acţiunilor agresive ale acestei ţări în regiunea Mării Baltice.

 

3. Armata rusă va primi noile rachete balistice intercontinentale grele de tip Sarmat începând din anul 2022

În cadrul unui interviu acordat cotidianului rus de propagandă Krasnaia Zvezda și publicat în ediția din 16.12.2020, comandantul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, general colonel Serghei Karakaev, a declarat că noile rachete balistice intercontinentale Sarmat vor fi introduse în serviciul de luptă începând din anul 2022.

 

4. Ucraina informează noua conducere a OSCE că Rusia a “saturat” Crimeea cu armament

După ce pe 4 decembrie diplomatul german Helga Schmid a devenit prima femeie care ocupă funcția de secretar general al OSCE, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba i-a adresat acesteia invitația de a vizita Ucraina, iar delegația Kievului la OSCE a început un proces intens de informare privind “saturarea” Crimeei cu armament de către Federația Rusă.

 

5. Erdogan pune sub semnul întrebării alianța cu SUA și acuză un „atac împotriva suveranității” Turciei

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reacționat față de sancțiunile impuse țării sale de către Statele Unite ale Americii spunând că nu este descurajat de acestea. 

 

6. Vizibilitatea forței militare americane în Golf este un mesaj dur pentru Iran

Pe 10 decembrie și pentru a doua oară în numai două luni, două bombardiere grele americane B-52 au zburat dus-întors de la bazele lor americane din regiune, pentru un survol complet al Golfului Persic. 

 

7. Israelul a testat capacitatea sistemului ''Praştia lui David'' de a intercepta rachete de croazieră (Foto/Video)

Potrivit unui comunicat de presă publicat la 15 decembrie 2020, Organizaţia Israeliană de Apărare Antirachetă (IMDO), a Direcției pentru Cercetare și Dezvoltare în Apărare din Ministerul israelian al Apărării, împreună cu Agenţia Americană de Apărare Antirachetă (MDA), au finalizat cu succes o altă serie teste de interceptare a unor rachete de croazieră și a unor rachetelor balistice cu ajutorul sistemului de apărare antirachetă ''Praştia lui David'' (David's Sling).

 

8. Plecarea mercenarilor ruşi Wagner şi a luptătorilor străini din Libia, cerută de Consiliul de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU a cerut marţi plecarea mercenarilor şi a luptătorilor străini din Libia, într-o declaraţie unanimă care a inclus şi Rusia, ţară suspectată că ar fi acoperit trimiterea în Libia a paramilitarilor din grupul privat rus Wagner.

 

9. Oshkosh Defense a anunțat cumpărarea companiei Pratt Miller

Producătorul de vehicule tactice ușoare Oshkosh Defense a anunțat că a fost încheiat un acord pentru cumpărarea companiei de înaltă tehnologie Pratt Miller, care va aduce cu sine inteligență artificială și expertiză în domeniul roboticii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel