Acţiunile agresive ale Rusiei au determinat Suedia să majoreze bugetul pentru apărare cu 40%

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Parlamentul Suediei a aprobat marți o creștere cu 40% a bugetului pentru apărare, pentru perioada 2021-2025, din cauza tensiunilor de natura geopolitică apărute în ultimii ani în regiunea Mării Baltice din ultimii ani. Oficialii de la Stockholm au sugerat că Rusia este un generator de insecuritate în regiune, iar creşterea bugetului pentru apărare se datorează acţiunilor agresive ale acestei ţări în regiunea Mării Baltice.

Riksdagul – Parlamentul Suediei – format din 349 de membri, a aprobat cel mai mare buget al apărării din ultimii 70 de ani, aducând bugetul anual pentru apărării, până în 2025, la 89 miliarde coroane (11 miliarde USD).

Ministrul apărării, Peter Hultquist, a declarat în faţa Riksdagului, înainte de a fi votat bugetul pentru apărare, că „este cea mai mare investiție din anii 1950”.

Documentele menționează acțiunile agresive ale Federației Ruse ca sursă principală a amenințării de securitate. Creșterea bugetară este rezultatul unui acord între guvernul de stânga (social-democrați și verzi) și partidele de opoziție (centristi și liberali).

Propunerea a fost înaintată în octombrie de guvernul minoritar suedez. Guvernul a descris demersul de majorare a bugetului pentru apărare drept un semnal după la anexarea Crimeii din 2014 de către Rusia, la încălcările repetate ale spațiului aerian de către avioanele militare rusești în regiunile baltice vecine și pentru o prezenta militară sporită în exclava rusă Kaliningrad.

Potrivit publicaţiei americane Defense News, oficialii suedezi au ţinut să justifice mărirea bugetului pentru apărare precizând că există temeri ca în următorii 10 ani Rusia să-şi sporească şi mai mult  capacitățile militare.

Potrivit sursei citate, Suedia vrea ca forţele sale armate să crească de la 55.000 până la 90.000 – până în anul 2030 – iar numărul de recruți va crește la 8.000 anual, ceea ce reprezintă o dublare în comparație cu anul 2019.  

Potrivit guvernului, bugetul armatei va creşte treptat între 2021-2025 şi va finanţa o suplimentare a efectivelor militare de la 55.000 la circa 90.000 de membri, din care va face parte o nouă brigadă mecanizată cu artilerie modernizată. Suedia renunţase în 2010 la încorporare, dar a reintrodus în 2017 serviciul militar obligatoriu pentru un număr limitat de bărbaţi şi femei.

Marina militară va primi încă un submarin, în plus faţă de cele patru actuale, flota de corvete va fi modernizată, iar infanteria şi aviaţia vor fi dotate cu sisteme de armamente modernizate.

În prezent, Suedia cheltuie 1,1% din produsul intern brut pentru apărare. Liniile directoare emise de NATO, la care Suedia nu este membră, recomandă ca membrii să cheltuiască 2% , deși mulți nu ating acest obiectiv.

 

Programul Swedish Patriot Configuration-3 + a intrat într-o nouă etapă


Guvernul suedez a acordat recent companiei SAAB un contract pentru modernizarea apărării aeriene a Suediei. Contractul include achiziționarea de noi radare și îmbunătățirea celor existente, consolidarea capacităților de comandă și control ale apărării aeriene, inclusiv pentru sistemele Patriot.

Valoarea contractului este de 2,1 miliarde SEK [aproximativ 250 milioane USD], iar SAAB va finaliza lucrările până în 2025. Unitățile suedeze de apărare antiaeriană vor primi noi radare Giraffe 4A, iar compania va moderniza stațiile AMB existente.
Noi elemente de comandă și control vor fi implementate, sprijinind integrarea și cooperarea în cadrul escadrilelor de apărare aeriană. Toate acestea sunt pentru a permite o utilizare mai eficientă a noilor generații de sisteme de apărare antiaeriană suedeze.

Swedish Patriot Configuration-3+ Program

Potrivit publicaţiei Military Leak, Suedia a început să primească primele componente pentru noile sisteme de apărare antiaeriană comandate din SUA. Guvernul suedez și-a anunțat intenţia de a cumpăra sisteme Patriot în noiembrie 2017, după ce a făcut o evaluare şi o comparaţie amănunţită cu sistemul SAMP / T produs de consorțiului francez Eurosam.

Guvernul Suediei a solicitat cumpărarea a patru sisteme de rachete sol-aer Patriot de configurare Patriot-3 + formate din: patru seturi de radare AN / MPQ-65, patru stații de control AN / MSQ-132, douăsprezece stații de lansare M903, o sută de rachete Patriot MIM-104E, două sute rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) și patru generatoare electrice de mare putere, toate pentru aproximativ 3,2 miliarde de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel