Nouă serie de lovituri asupra rebelilor Houthi. Statele Unite și Marea Britanie au vizat radare și facilități folosite în atacurile teroriste din Marea Roșie

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) / U.S. Naval Forces Central Command / U.S. 5th Fleet
Portavionul USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) / U.S. Naval Forces Central Command / U.S. 5th Fleet

Rebelii Houthi susținuți de Iran au vizat nave despre care spun că sunt legate de Israel, care străbat importanta rută comercială a Mării Roșii. SUA și Marea Britanie au declarat în repetate rânduri că încearcă să protejeze navele care folosesc această rută.

Reuters spune că a confirmat cu trei oficiali americani, vorbind sub rezerva anonimatului, că sunt efectuate noi atacuri aeriene, dar nu a spus câte ținte au fost lovite.

Potrivit BBC, care citează declarațiile unor oficiali pentru CBS, loviturile vizează o serie de ținte, inclusiv radare. La momentul redactării acestui material, atacurile erau încă în desfășurare.

Aceasta este a opta lovitură a SUA împotriva țintelor Houthi din Yemen.

Este a doua operațiune comună cu Marea Britanie.  Cele două armate, cu sprijin din Australia, Țările de Jos, Canada și Bahrain au lansat lovituri pentru prima dată pe 11 ianuarie, după ce houthiții au ignorat săptămâni de avertismente ale Washingtonului și aliaților săi de a opri atacurile.

Potrivit rapoartelor, au fost utilizate în atacuri avioanele de luptă americane ale portavionului Eisenhower.

Portavionul USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) / Carrier Strike Group Two

Anterior, majoritatea loviturilor recente au vizat rachete individuale pe care se credea că Houthi se pregătesc să le lanseze, au declarat oficialii pentru CBS.

Loviturile vin după ce președintele american Joe Biden și premierul britanic Rishi Sunak au discutat în cursul zilei de luni.

Casa Albă a declarat că Joe Biden, președintele SUA, a vorbit cu premierul britanic Rishi Sunak, subliniind necesitatea de a continua „perturbarea și degradarea” capacităților militare Houthi.

Ei au reiterat „angajamentul lor față de libertatea navigației, comerțul internațional și apărarea marinarilor de atacuri ilegale și nejustificate”, a spus Casa Albă.

Acesta a adăugat: „Președintele și prim-ministrul au discutat despre importanța creșterii ajutorului umanitar și a protecției civile pentru oamenii din Gaza și a asigurării eliberării ostaticilor deținuți de Hamas”.

Houthi au început să atace navele comerciale în noiembrie, spunând că au răspuns la operațiunea militară terestră a Israelului în Gaza.

De atunci, grupul a lansat zeci de atacuri asupra tancurilor comerciale care treceau prin Marea Roșie, una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume.

Ca răspuns, SUA și Marea Britanie au lansat un val de lovituri aeriene împotriva a zeci de ținte Houthi pe 11 ianuarie.

Grevele - susținute de Australia, Bahrain, Țările de Jos și Canada - au început după ce forțele Houthi au ignorat un ultimatum de a înceta atacurile în regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel