Statele Unite intenţionează să testeze o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, interzisă de INF

S.I. Catalin |
Data publicării:

Pentagonul ar putea planifica în această vară să testeze o rachetă de croazieră sol-aer, din categoria celor care de aproape trei decenii sunt interzise în baza acordului dintre Statele Unite şi Uniune Sovietică din 1987 privind armele nucleare cu rază medie de acţiune (INF), informează mai multe publicaţii americane, printre care militarytimes şi defence-blog.

Potrivit agenţiei Reuters, informaţia a fost oferită presei de un oficiali ai Pentagonului, care au ţinut să-şi păstreze anonimatul.

În luna februarie a acestui an, Statele Unite au anunţat că îşi suspendă participarea la Tratatul INF, deoarece consideră că racheta rusească Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare, încalcă prevederile tratatului.

Agenţia Reuters, mai precizează că racheta pe care Statele Unite ar urma să o testeze la vară va avea o rază de acţiune de 1.000 kilometri, iar dacă testul va fi un succes, noua rachetă ar putea intrat în dotarea forţelor armate în aproximativ 18 luni.

Aceeaşi sursă anonimă din Pentagon, citată de agenţiile de ştiri, a declarat că la toamnă Statele Unite ar putea testa încă o rachetă cu rază medie de acţiune cuprinsă între 3000 şi 4000 de kilometri. Sursa a mai precizat că ambele rachete care urmează să  fi testate sunt convenționale și nu nucleare.

Cele două puteri nucleare se acuză reciproc de încălcarea Tratatului INF, semnat de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan în 1987. Acest pact crucial pentru securitatea europeană elimină folosirea de către cele două ţări a rachetelor cu lansare terestră cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.

Suspendarea participării SUA la Tratatul INF a fost anunţată de către Donald Trump la 1 februarie, iar a doua zi de către Moscova.

Vladimir Putin a ordonat imediat dezvoltarea de noi rachete terestre în termen de doi ani, în special adaptarea rachetelor cu rază de acţiune intermediară care există deja, dar cu lansare de pe mare sau de avioane.

Sistemul de rachete Kalibr, folosit pentru prima dată de Rusia în toamna anului 2015 împotriva rebelilor sirieni, ar urma să fie adaptat la o variantă cu lansare terestră. Moscova a anunţat că va concepe un nou sistem de rachete terestre cu rază lungă de acţiune.

Putin a ameninţat de asemenea la sfârşitul lunii februarie, într-un discurs rostit în faţa parlamentului rus, că va desfăşura noi arme dezvoltate de ţara sa pentru a viza 'centrele de decizie' din ţările occidentale.

Rusia susţine că SUA lucrează la rândul lor în mod 'intens' la fabricarea de noi rachete şi critică noua doctrină nucleară americană, care prevede în special dezvoltarea de rachete nucleare cu putere redusă.

Semnarea Tratatului INF a pus capăt crizei declanşată de desfăşurarea în Europa a rachetelor SS-20 sovietice cu ogive nucleare şi care erau îndreptate către capitale occidentale. Suspendarea pactului generează temeri privind declanşarea unei noi curse a înarmării între Moscova şi Washington.

Viitorul tratatului START privind reducerea arsenalelor nucleare ale celor două ţări, care expiră în februarie 2021, este pus de asemenea în discuţie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel