Statele Unite au nevoie de o punere în funcțiune mai rapidă a rachetelor GPI, destinate interceptării armelor hipersonice

S.I. Catalin |
Data publicării:
Agenția SUA de Apărare Antirachetă (MDA) a ales companiile Lockheed Martin, Northrop Grumman și Raytheon Missiles and Defense pentru a proiecta Glide Phase Interceptor (GPI) – rachete interceptoare – pentru ca SUA să se poată apăra împotriva unui atac cu
Agenția SUA de Apărare Antirachetă (MDA) a ales companiile Lockheed Martin, Northrop Grumman și Raytheon Missiles and Defense pentru a proiecta Glide Phase Interceptor (GPI) – rachete interceptoare – pentru ca SUA să se poată apăra împotriva unui atac cu rachete hipersonice.

Congresul SUA presează Agenția americană de Apărare Antirachetă (MDA) să pună în funcțiune rachetele GPI, destinate interceptării armelor hipersonice, mai repede decât a fost planificat în Legea de Autorizare a Apărării Naționale (NDAA) pentru anul fiscal 2024, aprobată recent.

În timp ce cele mai recente termene înainte de MDA pentru livrarea unor rachete GPI - capabile să intercepteze o rachetă hipersonică -  sunt în jurul începutului anilor 2030, Congresul SUA impune că programul să atingă capacitatea operațională până la sfârșitul anului 2029.

Acest lucru înseamnă că MDA trebuie nu numai să demonstreze că această capacitate poate contracara armele hipersonice în cadrul testelor, ci și să livreze și să pună în funcțiune nu mai puțin de 12 rachete interceptoare GPI până la termenul limită, conform NDAA.

În plus, legea notează că programul trebuie să atingă capacitatea operațională deplină până la sfârșitul anului 2032 și adaugă că Pentagonul trebuie să pună în funcțiune "nu mai puțin de 24 rachete interceptoare GPI până la sfârșitul anului 2040.

Stabilirea capacității operaționale depline ar include, de asemenea, capacitatea ca rachetele GPI să fie interoperabile cu sisteme de senzori aflaţi pe orbita sau la sol pe care Departamentul american al Apărării se așteaptă să fie desfăşuraţi înainte de sfârșitul anului 2032.

Pentru a impulsiona acest efort, Congresul a autorizat 225 de milioane de dolari în fonduri suplimentare față de cele 209 milioane de dolari cerute de agenție în anul fiscal 24 pentru eforturile de dezvoltare a apărării hipersonice.

De asemenea, legislatorii americani l-au autorizat pe directorul MDA să încheie un acord de cooperare "cu unul sau mai mulți parteneri internaționali" pentru a dezvolta acest set de capabilităţi militare.

MDA și Japonia au purtat discuții cu privire la un acord de dezvoltare în comun a rachetelor de tip GPI, la fel ca în cazul programului militar SM-3 Block IIA al Marinei SUA.

Raytheon Technologies și Northrop Grumman dezvoltă fiecare interceptoare de arme hipersonice în cadrul unei competiții conduse de MDA. Fiecare companie a primit aproximativ 61 de milioane de dolari până în prezent.

Agenția SUA de Apărare Antirachetă (MDA) a ales companiile Lockheed Martin, Northrop Grumman și Raytheon Missiles and Defense pentru a proiecta Glide Phase Interceptor (GPI) – rachete interceptoare – pentru ca SUA să se poată apăra împotriva unui atac cu rachete hipersonice.

Noile rachete interceptoare sunt menite să contracareze o armă hipersonică, o provocare destul de mare deoarece rachetele hipersonice, la fel ca rachetele tradiţionale pot zbura de cel puţin cinci ori mai repede decât viteza sunetului sau la Mach 5. Dar ele sunt mai manevrabile decât rachetele balistice şi pot evolua la altitudine joasă, ceea ce le face mai dificil de detectat.

Se preconizează că va fi dificil să se dezvolte interceptoare capabile să distrugă o rachetă hipersonică care zboară cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului și care poate fi manevrată în faza de zbor planat.

Rachetele interceptoare vor fi proiectate pentru a se potrivi cu actuala configuraţie a lansatoarelor instalate pe distrugătoare Aegis Ballistic Missile Defense ale marinei americane. Aceste interceptoare vor fi lansate din sistemul standard de lansare verticală și vor fi integrate cu sistemul de arme Aegis Baseline 9, care detectează, urmărește, controlează și angajează amenințările hipersonice.

Există presiuni asupra Statelor Unite pentru a dezvolta un interceptor care să contracareze armele hipersonice, în condițiile în care adversarii săi, precum Rusia și China, acorda o atenţie tot mai mare pentru a produce astfel de arme.

Pentru a tine pasul cu adversarii sai, Armata SUA dezvoltă un sistem de rachete hipersonice numit Dark Eagle, urmând să îl pună în funcțiune în vara anului 2024, după ce va rezolva problemele legate de sistemul de lansare.

Acest sistem terestru, montat pe un camion, trage cu rachete ce pot atinge viteze mult peste 4.800 de kilometri pe oră, fiind conceput ca o armă cu rază lungă de acțiune. Armele hipersonice, care zboară cu o viteză mai mare de Mach 5, reprezintă o prioritate majoră pentru armata americană, fiind destinate să fie foarte manevrabile și capabile să copleșească apărarea aeriană inamică.

De asemenea, Congresul SUA îndeamnă Pentagonul să își actualizeze periodic strategia privind dezvoltarea de arme hipersonice și să creeze baze de testare pentru acestea.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel