Generalul american John Murray, șeful Comandamentului Armatei Viitorului (AFC), a declarat joi, că Statelor Unite le-a luat prea mult să achiziționeze cele două sisteme de apărare antirachetă de tip Iron Dome, produse de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems, în posesia cărora se află deja.
O problemă centrală a fost refuzul Israelului de a furniza armatei americane codul sursă Iron Dome, împiedicând capacitatea americanilor de a integra sistemul în apărarea lor aeriană.
Murray a declarat pentru site-ul de știri Breaking Defense că unul dintre aspectele care au determinat Statele Unite să renunţe la această achiziţie, ține de faptul că aceste sisteme nu pot fi integrate în sistemul american de apărare aeriană, deoarece există unele probleme în ceea ce priveşte interoperabilitatea, unele provocări de natură cibernetică [de securitate], dar şi provocări de altă natură.
Oficialii armatei au cerut „codul sursă” al sistemului isrelian de apărare antirachetă Iron Dome, care furniza informații de natură tehnică, dar Israelul a refuzat să furnizeze codul care detaliază modul în care funcționează sistemul - o componentă necesară pentru integrarea sistemelor de apărare ale celor două țări.
Anul trecut, armata americană a decis să achiziționeze două sisteme de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome. Achiziția era definită ca fiind urgentă.
Sistemul de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome a fost testat pe teritoriul SUA acum trei ani. De atunci, experții americani au urmărit eficienţa bateriilor folosite de armata israeliană și au examinat interceptările reale ale sistemului, în special ale rachetelor lansate din Gaza.
Armata americană a alocat peste un miliard de dolari pentru proiectul de achiziţie a unor componente ale sistemului antirachetă israelian Iron Dome și de a le integra cu sistemul integrat de conducere pentru managementul luptei – IBCS (Integrated Battle Management Command System) până în 2023.
Organizaţia israeliană de apărare antirachetă și armata israeliană au furnizat Statelor Unite câteva informaţii de natură tehnică, dar oficialii armatei au solicitat în mod repetat „codul sursă" al sistemului Iron Dome. Cu toate acestea, Israelul a refuzat să furnizeze codul sursă, chiar dacă armata americană a declarat că are nevoie de acesta pentru că sistemul Iron Dome să poată fi interoperabil cu sistemele americane, potrivit Times of Israel.
Iron Dome este un sistem mobil de apărare aeriană, dezvoltat Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries și Raytheon, care produce sistemul de rachete Patriot fabricat în America. Sistemele radar sunt de la ELTA System, o filială a IAI.
Sistemul este conceput pentru a intercepta și distruge rachete cu rază scurtă de acţiune, avioane fără pilot, mortiere şi rachete de croazieră, lansate de la distanțe cuprinse între de 4 la 70 de distanță. O singură baterie a sistemului Iron Dome este formată dintr-un radar şi o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu câte 20 de rachete.
Israelul speră să mărească raza de interceptarea a sistemului Iron Dome. Efortul este, de asemenea, destinat să facă acest sistem de apărare antiracheta capabil de interceptarea rachetelor provenite din două direcții simultan.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News