SpaceX, lăudată pentru cum a reacționat la bruiajul electromagnetic executat de Rusia. Funcționarea companiei, un model pentru Pentagon

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: SpaceX
Sursă foto: SpaceX

Oficialii americani au lăudat compania SpaceX, creată de Elon Musk, pentru că a oprit luna trecută un atac electromagnetic executat de Rusia asupra Ucrainei, prin care se încerca blocarea serviciului satelitar Starlink oferit del SpaceX, care permite Ucrainei să acceseze internetul (gratuit) încă de la sfârșitul lunii februarie.

„A doua zi [după ce informațiile privind acțiunile ruse de bruiaj au ajuns în presă], Starlink a introdus o linie de cod și a remediat vulnerabilitatea”, a declarat miercuri Dave Tremper, directorul de război electronic al Oficiului Secretarului Apărării. „Și dintr-o dată acesta [bruiajul electromagnetic executat de ruși] nu a mai fost eficient. Din punctul de vedere al specialistului în război electronic, este fantastic... și modul în care au făcut asta m-a impresionat profund.”

Temper a avertizat că guvernul SUA nu este capabil să facă rapid astfel de corecții necesare pe timpul conflictelor. „Trebuie să fim capabili să obținem o astfel de agilitate. [...] Trebuie să fim capabili să operăm în mod dinamic schimbări în situația noastră electromagnetică, fără a ne afecta capacitatea de luptă.”

Temper a subliniat că invazia Ucrainei de către Rusia a demonstrat importanța stabilității acțiunilor și măsurilor de război electronic.

„Este o problemă foarte grea, dacă nu avem operatori bine pregătiți. Gradul de coordonare și sincronizare în acest tip de operații este de așa natură încât operatorul slab instruit va reacționa mai greu și fără succes la diferitele acțiuni specifice.”

În același timp, generalul de brigadă Tad Clark, directorul Direcției de asigurare a superiorității în spectrul electromagnetic, din cadrul Forțelor Aeriene, consideră că atunci când vine vorba despre războiul electronic modernizarea sistemelor vechi nu este suficientă. În opinia sa, SUA trebuie să creeze sisteme noi, mai rapide și mai rezistente, bazate pe inteligența artificială și pe învățarea automată, metode care devin de bază pentru generația următoare de echipamente.

Preston Dunlap, un oficial al Pentagonului al cărui rol a fost de a impulsiona inovația tehnologică la Departamentul de Apărare, a făcut remarci similare în această săptămână când și-a anunțat public demisia și a avertizat că departamentul are nevoie de „o schimbare structurală” care să consolideze “marginea tehnologică subțire” actuală.

Dunlap a susținut că Pentagonul trebuie să adopte „mentalitatea și capacitatea” existente în Silicon Valley, în special la SpaceX al lui Musk, o abordare despre care Dunlap a declarat că i-a permis să atingă o serie de obiective în timpul mandatului său la acest departament.

„Până când reușește Guvernul să producă ceva, [produsul] devine adesea învechit; nicio afacere nu ar supraviețui vreodată în acest fel”, a precizat Dunlap.

„Avem nevoie de acest tip de progres la scară. Și avem nevoie de el acum, nu mâine. Sau va fi prea târziu”, a avertizat acesta. „Deci să fim atenți să nu… concuram unii cu alții, când ar trebui să concuram cu China.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel