Situația de securitate din Ucraina: Sinteza evenimentelor militare din săptămâna 15 - 22 septembrie

Cătălin Costea |
Data publicării:

În ultima lună, forțele ruse au câștigat 90 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a cucerit puțin peste 40, recuperând în total aproximativ 54% din teritoriul său ocupat de Rusia din februarie 2022. 

Pe 17 septembrie, armata ucraineană a anunțat că a cucerit un alt sat din regiunea Donețk. Satul, Klishchiivka, situat pe o cotă dominantă, cu vedere la drumurile din interiorul și din afara orașului Bahmut, pe care forțele Moscovei l-au capturat în mai.

Pe 18 septembrie, Forțele Aeriene Ucrainene au informat că au doborât 17 rachete de croazieră lansate de aeronave rusești pe timpul nopții asupra regiunilor din centru și vestul Ucrainei. Potrivit unei actualizări dintr-o postare Telegram din aceeași zi, Moscova a lansat și 24 de drone Shahed fabricate iranian, dintre care Ucraina a susținut că a interceptat cu succes 18. 

Imaginile din satelit confirmă că forțele ucrainene au lovit Centrul 744 de comunicații al Comandamentului Flotei Ruse din Marea Neagră, din Crimeea, pe 20 septembrie, ca parte a unui efort ucrainean de a viza instalațiile Flotei Ruse din Marea Neagră. Imaginile arată că loviturile ucrainene au distrus o parte semnificativă a postului de comandă de lângă Verkhnosadove (16 km nord-est de Sevastopol). „Inamicii au lansat o lovitură cu rachete la sediul flotei”, a scris liderul ocupației ruse la Sevastopol, Mihail Razvozhayev, pe Telegram. Canalele de știri ruse relatează că șase persoane au fost rănite după atac.

Pe 21 septembrie, comandamentul militar al Ucrainei a declarat că forțele sale au atacat o bază aeriană rusă din apropierea orașului Saki, pe coasta de vest a Crimeei, dar nu a oferit detalii despre victime sau pagube. Mai devreme, pe 21 septembrie, ministerul rus al Apărării a declarat că a distrus 19 drone ucrainene deasupra Crimeei și a Mării Negre, zădărnicind un atac.

Pe 21 septembrie, forțele ucrainene au declarat că au spart principala linie defensivă rusă din sud-estul țării cu vehicule blindate, o piatră de hotar semnificativă în contraofensiva de trei luni și jumătate menită să creeze o breșă în defensiva Rusiei. Trupele ucrainene au depășit obstacole antitanc, inclusiv șanțuri și blocurile de beton cunoscute sub numele de dinți de dragon din apropierea satului Verbove din regiunea Zaporojie, permițând vehiculelor blindate să treacă, a declarat un ofițer din trupele aeropurtate ale Ucrainei.

La sud de Robotyne, trupele ucrainene au ajuns la marginea următorului sat Novoprokopivka. La sfârșitul lunii august, parașutiștii ucraineni au pătruns în principala linie defensivă rusă de lângă Verbove, un sat aflat la est de Robotyne, și au început să-și lupte prin sistemul defensiv creat de ruși.

Începând cu 21 septembrie, vehiculele blindate ucrainene acționau dincolo de linia finală a sistemului defensiv rus din vestul regiunii Zaporojie. Imaginile geolocate postate pe 21 septembrie indică faptul că vehiculele blindate ucrainene au avansat la sud de șanțurile antitanc rusești și de obstacolele din dinți de dragon care fac parte din sistemul de apărare pe trei aliniamente, și s-au angajat în lupte limitate imediat la vest de Verbove (18 km sud-est de Orikhiv). Cu toate acestea, nu este clar dacă forțele ucrainene își păstrează aceste poziții.

„Sunt dincolo de dinții dragonului”, a declarat despre vehiculele blindate ucrainene Lt. Ashot Arutiunian, comandantul unei subunități de drone de cercetare care operează în zona Verbove.

În timp ce se afla în SUA, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că forțele sale vor „elibera încă două orașe”. Ucraina își va continua contraofensiva până în toamnă și până în iarnă, a spus el, refuzând să numească orașele pe care este aproape să le recupereze. Acesta a mai spus că trupele sale vor prelua controlul Bahmutului.

Ministerul Muncii din Rusia a ordonat producerea a 757.305 de documente justificative pentru participanții la luptă și a 230.000 de acte pentru membrii familiilor uciși în lupte, potrivit publicației ruse Vyorstka.

Unul din cinci militari ruși mobilizați care au murit în războiul din Ucraina au fost uciși la mai puțin de două luni după ce au fost înrolați, arată instituția independentă de investigație IStories și proiectul de monitorizare a războiului Conflict Intelligence Team (CIT).

Războiul din Ucraina nu se va încheia prea curând, potrivit liderilor americani și NATO. Generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major Întrunit, a declarat pe 17 septembrie că va dura „mult timp” pentru a da afară din țară toți cei 200.000 de militari ai Rusiei.

Războiul nu va avea un sfârșit rapid, a declarat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Majoritatea războaielor durează mai mult decât se estimează atunci când încep”, a declarat acesta grupului de media Funke, adăugând că „nu există nicio îndoială că Ucraina va fi în cele din urmă în NATO”.

Ucraina i-a revocat pe toți cei șase miniștri adjuncți ai Apărării, pe 18 septembrie, o schimbare majoră în timp de război. Printre cei revocați se numără și Hanna Maliar, care a apărut în ultimele luni drept una dintre cele mai importante comunicatoare guvernamentale a evoluției zilnice a contraofensivei Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întors în capitala SUA în încercarea de a susține sprijinul american. Zelenski s-a întâlnit cu liderii Camerei și cu toți cei 100 de senatori în întâlniri private la Capitol Hill pe 21 septembrie, argumentând nevoia de mai mult sprijin.

Înainte de sosirea lui Zelenski, un grup de parlamentari republicani a promis să se opună cererii lui Biden de a adăuga 24 de miliarde de dolari în ajutor de securitate, economic și umanitar pentru Kiev. Parlamentarii au declarat într-o scrisoare devoalată de The Wall Street Journal că au îngrijorări cu privire la finanțarea de peste 100 de miliarde de dolari pe care Congresul a aprobat-o deja.

Unul dintre semnatarii scrisorii, senatorul Rand Paul, a declarat pe 20 septembrie, într-un discurs ținut la Senat, că nu va fi de acord să accelereze niciun proiect de lege de cheltuieli care să ofere mai mult ajutor Ucrainei, invocând deficitul bugetar federal mare. „Parcă nimeni nu a observat că nu avem bani în plus de trimis în Ucraina”, a declarat R.Paul. „Deficitul nostru anul acesta va depăși 1,5 trilioane de dolari. Să împrumuți bani din China pentru a-i trimite în Ucraina nu are sens”.

Pe 21 septembrie, în timpul vizitei lui Zelenski, președintele Biden a anunțat un nou pachet de ajutor de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina. Biden i-a promis lui Zelenski că Statele Unite vor „rămâne cu el”. Mai mulți oficiali americani susțin că Biden i-a spus lui Zelenski și că SUA vor furniza totuși Ucrainei un număr redus de sisteme de rachete ATACMS, deși furnizarea de arme cu rază mai lungă de acțiune este considerată de Kremlin o „linie roșie” care ar face din SUA „o parte a conflictului”, potrivit cunoscutelor amenințări ale purtătoarei de cuvânt ruse Maria Zaharova .

Tancurile de luptă Abrams de fabricație americană vor sosi în Ucraina în curând, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, pe 19 septembrie, vorbind în fața a 50 de miniștri ai Apărării și alți oficiali de rang înalt adunați la Ramstein, Germania, cu ocazia celei de-a 15-a întâlniri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (Ukraine Defense Contract Group),

Austin a reiterat, de asemenea, că Statele Unite vor antrena piloții Ucrainei pe avioane de luptă F-16 și a cerut producerea mai rapidă a muniției de care forțele Kievului au nevoie cu disperare pe câmpul de luptă.

Peste 30 de țări au antrenat 84.000 de militari ucraineni în 40 de poligoane de antrenament din întreaga lume, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, maiorul Charlie Dietz. Instrucția din SUA a produs aproximativ 15 batalioane care pot opera Stryker, Bradley și alte vehicule de luptă ale infanteriei. 

Canada va contribui cu 24,5 milioane USD la un parteneriat condus de britanici care cumpără echipamente de apărare antiaeriană pentru Ucraina, pentru a o ajuta să evite atacurile rusești cu rachete și drone, după cum a declarat ministrul Apărării Bill Blair pe 17 septembrie.

Guvernul polonez a încercat să clarifice remarcile premierului său potrivit cărora țara a oprit sprijinul cu arme către Ucraina. După ce prim-ministrul Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia nu mai transferă arme în Ucraina, biroul său s-a grăbit să explice afirmațiile într-o notă împăciuitoare. De asemenea, președintele Andrzej Duda a intervenit explicând că este vorba doar de armamentul modern achiziționat recent de Polonia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel