Situația aero-navală din Marea Neagră. Moscova înăsprește tonul acuzațiilor la adresa SUA și aliaților din regiune

Ionel Copcea |
Data publicării:

Șeful Departamentului pentru informare și mijloace de comunicare în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a susținut, pe 11.11.2021, o declarație de presă, în care a acuzat din nou intensificarea prezenței militare a SUA și aliaților săi în apropierea frontierelor Federației Ruse din Marea Neagră.

“Ministerul rus al Apărării semnalează o creștere a activităților militare desfășurate în Regiunea Mării Negre de către SUA și aliații săi din cadrul NATO. În primul rând se constată o creștere a intensității acțiunilor Forțelor Navale, a mijloacelor de cercetare aeriană și maritimă, precum și a Aviației strategice”, a spus Konashenkov.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, exercițiile neprogramate ale SUA și aliaților săi în Marea Neagră, lângă granițele Rusiei, sunt acțiuni agresive, care reprezintă o amenințare la adresa securității regionale.

“Desfășurarea acestui exercițiu neprogramat în apropierea granițelor noastre este absolut neprovocată de Rusia, acțiunile agresive ale SUA reprezentând o amenințare la adresa securității regionale și a stabilității strategice”, a subliniat Igor Konashenkov.

În ultimele 24 de ore, mijloacele de radiolocație din cadrul Trupelor de Rachete Antiaeriene aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au descoperit și escortat deasupra Mării Negre patru avioane de cercetare ale NATO. După cum a declarat reprezentantul Ministerului rus al Apărării, mijloacele de control rusești au descoperit în partea de nord-vest și în centrul Mării Negre un avion U-2S, o aeronavă RC-135 și două avioane P-8A Poseidon.

Pentru controlul acțiunilor unui avion de cercetare RC-135 aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii, într-un raion din partea de sud-vest a Peninsulei Crimeea a fost ridicat în aer un avion de vânătoare de tip Su-30 din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse. După apropierea avionului de vânătoare rusesc, aeronava britanică a schimbat cursul și s-a îndepărtat de frontiera Rusiei.

Crucișătorul purtător de rachete Moscova și fregata Amiral Essen din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră controlează operațiunile desfășurate de Forțele navale ale SUA în Marea Neagră. Distrugătorul USS Porter și nava de conducere USS Mount Whitney continuă deplasarea spre partea de vest a acvatoriului Mării Negre.

“Acțiunile Forțelor Navale americane desfășurate împreună cu aviația de cercetare și aviația strategică arată scopul real al exercițiului multinațional neplanificat desfășurat în Marea Neagră: pregătirea unui eventual teatru de operațiuni militare, în special pe teritoriul Ucrainei, pentru eventualitatea în care Kievul pregătește o soluție militară pentru situația din sud-estul țării”, au afirmat reprezentanții militari ruși.

Comentariul autorului: Postul de televiziune Zvezda a prezentat un material video cu declarația de presă a generalului Konashenkov, care poate fi vizualizat aici. În cadrul acestuia a fost prezentată o schemă cu situația aero-navală la zi din Marea Neagră, pe care sunt marcate toate mișcările semnalate de reprezentantul Ministerului rus al Apărării.

Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter au semnalat și prezența în apropierea frontierelor rusești din Marea Neagră a unui avion de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Rivet Joint aparținând Forțelor Aeriene ale SUA.

Avionul Boeing RC-135W Rivet Joint a decolat de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta. Aeronava, cu numărul de înregistrare 62-4126 și indicativul radio ELIA41, a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 7. 480 de metri, cu o viteză de circa 730 de kilometri pe oră.

După ieșirea în Marea Neagră, avionul de cercetare a fost realimentat în aer de la o aeronavă-cisternă Boeing KC-135R Stratotanker, cu numărul de înregistrare 63-8887 și indicativul radio LAGR690. Aceasta a decolat de la Baza Aeriană Mildenhall din Marea Britanie și a tranzitat spațiul aerian al României.

Avionul RC-135W a efectuat mai multe treceri în zona litoralului Ținutului Krasnodar, apropiindu-se la o distanță de 27 de kilometri de frontiera Federației Ruse.

Din schema prezentată de Ministerul rus al Apărării cu situația din Marea Neagră rezultă faptul că nava USS Mount Whitney va ieși din acavtoriul Mării Negre pe 15 noiembrie, iar distrugătorul USS Porter cu o zi mai târziu, respectiv pe 16 noiembrie. Astfel, se poate aprecia că, cel puțin până la jumătatea lunii noiembrie, situația de securitate din regiune va continua să se degradeze, iar părțile se vor acuza în continuare de creșterea prezenței militare în zonă.

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel