Șeful Armatei Bulgariei neagă categoric că avionul MiG-29 a fost doborât de sârbi. Negocieri între Rusia și Bulgaria privind cutia neagră

MiG-29, Bulgaria, sursă foto: DoD USA
MiG-29, Bulgaria, sursă foto: DoD USA

Șeful Statului Major al Apărării din Bulgaria, amiralul Emil Eftimov, în cadrul unei alocuțiuni. a adus câteva clarificări în ceea ce privește prăbușirea avionului MiG-29 bulgar în Marea Neagră.

Potrivit portalului ArmyMedia.bg, șeful Armatei Bulgariei a declarat în cursul zilei de ieri că poate afirma cu certitudine că aeronava MiG-29 bulgară care s-a prăbușit pe 9 iunie în Marea Neagră nu a fost doborâtă.

În timpul accidentului, produs în timpul exerciţiilor militare Shabla 2021, a decedat pilotul aeronavei, maiorul Valentin Terziev (47 de ani), unul dintre cei mai experimentați piloți bulgari. În pofida șanselor foarte mici de a identifica cutia neagră a avionului, aceasta a fost recuperată de la o adâncime de 70 metri, pe 24 iunie.

Amiralul Eftimov a mai precizat că încă nu a fost trimisă în Rusia cutia neagră. El a adăugat că între Bulgaria și Federația Rusă sunt negocieri în acest sens, iar Sofia așteaptă răspunsul.

 

Avionul bulgar MiG-29, „doborât” de sârbi - un subiect de can-can

 

Deși amiralul Eftimov s-a rezumat doar să nege categoric că avionul a fost doborât, clarificările aduse de șeful Statului Major al Apărării din Bulgaria vin după ce o parte a presei bulgare a insinuat că avionul a fost doborât de Serbia, un scenariu care a produs valuri în presa de la sud de Dunăre, fiind folosit mai mult ca subiect de can-can.

Teoria a fost promovată de un jurnalist de la Sofia care a precizat că în timpul exercițiilor militare ale Armatei Serbiei în Bulgaria, nu departe de orașul Shabla din nor-estul țării, avionul MiG-29 ar fi fost doborât de o rachetă S-125 Neva lansată de sârbi.

La vremea respectivă Belgradul a negat categoric, precizând că presa bulgară care promovează un asemenea scenariu e foarte posibil rău intenționată.

Cutia neagră urmează să fie trimisă spre analiză unui laborator al producătorului, din Federaţia Rusă. Din cauza prăbuşirii avionului MiG-29, exerciţiile militare Shabla 21 au fost suspendate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2022 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy