Secretarul de stat american Mike Pompeo face o vizită în Coreea de Nord

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Mike Pompeo
Mike Pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo era vineri în drum spre Phenian, unde îşi propune să obţină de la liderul nord-coreean Kim Jong Un un angajament detaliat privind denuclearizarea ţării, relatează AFP.

De la întâlnirea sa la 12 iunie din Singapore cu Kim Jong Un, preşedintele american Donald Trump s-a arătat optimist în privinţa şanselor de pace în peninsulă, divizată de la Războiul din Coreea (1950-1953), dând asigurări că ameninţarea unui război nuclear este exclusă.

Însă comunicatul lui Kim şi Trump nu detalia angajamentele asumate exact, iar Popeo este însărcinat să negocieze un program pentru a ajunge la "denuclearizarea completă" a Peninsulei Coreene.

Acest lucru ar implica din partea lui Kim o declaraţie detaliată privind arsenalul său nuclear şi programul său de îmbogăţire a uraniului şi acceptarea unui calendar pentru eliminarea lor, sub inspecţie.

"Liderii noştri şi-au luat angajamente la summitul din Singapore pentru o denuclearizare completă a Coreii de Nord", le-a spus Pompeo jurnaliştilor în timpul unei escale la baza americană Yokota din Japonia.

"Scopul deplasării mele este de a obţine detalii privind aceste angajamente şi de a continua punerea în aplicare a ceea ce au convenit cei doi lideri. Aştept acelaşi lucru din partea Republicii Populare Democrate Coreea (RPDC)", denumirea oficială a Coreii de Nord, a adăugat şeful diplomaţiei americane, care este aşteptat vineri în capitala nord-coreeană, unde ar urma să petreacă noaptea pentru prima dată.

Într-o postare ape Twitter, secretarul de stat a scris că obiectivul său este "de a ne continua munca până la o denuclearizare completă şi verificată a #RDPC, aşa cum s-a angajat preşedintele Kim".

Washingtonul speră să vadă încheierea acestui proces într-un an, însă mulţi experţi şi detractori ai preşedintelui Trump spun că acest lucru ar putea dura ani.

În acest timp, administraţia americană intenţionează să menţină sancţiunile economice internaţionale care, în opinia sa, au împins Coreea de Nord la masa negocierilor.

După discuţiile de vineri şi sâmbătă de la Phenian, Mike Pompeo se va deplasa apoi la Tokyo, unde îi va informa pe oficialii japonezi şi sud-coreeni.

Secretarul de stat american va merge apoi în Vietnam, apoi la Abou Dhabi, pentru ca în final să i se alăture lui Trump la Bruxelles pentru summitul NATO de la 11 şi 12 iulie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel