Sea Shield 19. Secvenţe de luptă împotriva ameninţărilor aeriene

S.I. Catalin |
Data publicării:

Secvenţe de luptă împotriva ameninţărilor aeriene au avut loc marţi în cadrul exerciţiului "Sea Shield 19", care se desfăşoară la Constanţa, acestea fiind puse în aplicare de către aeronave militare ale forţelor aeriene şi forţelor navale române, precum şi de aeronave de patrulare maritimă din SUA şi Turcia, a informat Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).

 
 

Potrivit unui comunicat al SMFN, la secvenţele de luptă au participat aeronave de patrulare maritimă P-8 "Poseidon", din SUA, precum şi "P-235", din Turcia.

Conform sursei citate, în prima zi a exerciţiului, luni, 8 aprilie, navele militare participante la "Sea Shield 19" au ieşit din porturile Constanţa şi Mangalia pentru a pune în aplicare scenariul fictiv al exerciţiului, la care participă aproximativ 2.200 de militari.

,,În prima zi a activităţilor planificate pe mare, s-au executat manevre navale şi treceri printr-un canal dragat, acţiuni de respingere a atacului unor ambarcaţiuni rapide ostile, precum şi trageri cu sistemele de artilerie de la bord (tunul calibru 76,2 mm). La aceste secvenţe, au participat navele din gruparea SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), respectiv HMNLS 'Evertsen', HMCS 'Toronto', TCG 'Yildirim', BGS 'Drazki', fregata 'Regele Ferdinand', precum şi BGS 'Bodri', HS 'Ritsos', fregata 'Mărăşeşti', corvetele 'Bărbuneanu' şi 'Macellariu', navele purtătoare de rachete 'Pescăruşul' şi 'Zborul', dragoarele maritime 'Dinescu' şi 'Nicolescu', RMS 'Grozavul', nava rapidă de scafandri 'Venus', iar manevrele portuare au fost asigurate de către remorcherele 'Viteazul', 'Vârtosul' şi 'Voinicul'", se precizează în comunicat.

Miercuri, 10 aprilie, sunt programate secvenţe de luptă împotriva ameninţărilor submarine.

De asemenea, Bulgaria, Polonia şi SUA au trimis ofiţeri în statul major al exerciţiului, Grecia participă cu o echipă mobilă de instructori de la Centrul NATO de Instruire pentru Operaţii de Interdicţie Maritimă (NMIOTC), iar Turcia cu o echipă de observatori de la Centrul de Excelenţă pentru Operaţii de Securitate Maritimă (MARSEC COE).

Conform sursei citate, în ultima zi a exerciţiului "Sea Shield 19", nivelul de complexitate al activităţilor de instruire în cadru multinaţional va fi completat cu o secvenţă a exerciţiului NATO în domeniul medical "Vigorous Warrior 19", care vizează modalităţile de intervenţie şi de acţiune pentru situaţii de evacuare medicală de pe mare.

"Interconectarea dintre cele două exerciţii multinaţionale majore va fi realizată, în premieră, în portul militar Constanţa, vineri, 12 aprilie, când va fi simulată acordarea asistenţei medicale în cazul producerii unui accident cu victime multiple, la bordul fregatei 'Regele Ferdinand'. Evacuarea de la bordul navei se va realiza pe cale aeriană, iar caracterul interdepartamental şi interinstituţional va fi pus în evidenţă de către structurile medicale specializate ale Forţelor Navale Române, ale Direcţiei Medicale (M.Ap.N.), ale Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (M.A.I.), ale Centrului NATO de Excelenţă pentru Medicină Militară (MILMED COE) din Ungaria, precum şi ale Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM)", a informat SMFN.

Forţele Navale Române organizează, în perioada 5 - 13 aprilie, cel mai mare exerciţiu multinaţional naval, în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre. Participă 14 nave militare româneşti şi şase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari, care vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene, adaptate la tipologia ameninţărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

Forţele Aeriene Române asigură secvenţele de luptă împotriva ameninţărilor aeriene cu aeronave MIG 21 LanceR şi F-16, iar forţele navale ale Statelor Unite şi ale Turciei vor acţiona cu două aeronave de patrulare maritimă. Forţele Terestre Române participă la exerciţiu cu un detaşament din compunerea Brigăzii 9 "Mărăşeşti", pentru protecţia căilor de comunicaţii terestre şi a portului Constanţa.

Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) a desemnat să participe la "Sea Shield 19" Gruparea Navală Permanentă (SNMG-2), care operează în Marea Neagră, începând cu 28 martie, având în compunere nave din Bulgaria, Canada, Olanda, România şi Turcia. În plus, Grecia şi Bulgaria sunt reprezentate la exerciţiu de câte o navă de luptă, potrivit SMFN.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel