Sunt direct vizate livrările de rachetele de mare precizie folosite de sistemul HIMARS, rachetele cu rază foarte scurtă Stinger, dar mai ales interceptorii utilizați de sistemul antiaerian cu bătaie lungă PATRIOT.
Chiar dacă efectele acestei măsuri se vor simți peste câteva luni, decizia administrației de la Casa Albă echivalează cu o condamnare pentru apărarea aeriană a Ucrainei.
Secretarul general al NATO, citat de Eurointegration, a declarat că înțelege dorința administrației americane de a-și prioritiza propriile stocuri de arme, dar precizează că Ucraina nu se poate descurca fără ajutorul occidental și are nevoie de tot sprijinul pe care îl poate primi în ceea ce privește muniția și sistemele de apărare aeriană.
Rachetele balistice rusești, greu de interceptat
Sistem Iskander / foto: mil.ru
Apărarea ucraineană se află sub o presiune imensă. Spre exemplu, Ucraina s-a confruntat duminică cu cel mai mare atac aerian din istorie, fiind lansate asupra ei 537 de drone, rachete de croazieră și rachete balistice.
În toată luna iunie, Rusia a lansat peste 5 mii de drone kamikaze, rachete balistice (precum Iskander-M sau Kinjal) și rachete de croazieră (Kalibr, Iskander-K sau Kh-59/69), iar apărarea aeriană a Forțelor de Apărare a distrus 4.750 de ținte aeriene.
Dacă dronele au fost distruse/neutralizate aproape în totalitate, lucrurile stau complet diferit cu celelalte tipuri de muniții:
Racheta blistică ”hipersonică” Kinjal. Ucrainenii se mândresc cu o rată de distrugere de aproape 50%.
Yuriy Ignat, purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, a declarat într-un comentariu pentru presa ucraineană că, în iunie, apărarea aeriană a distrus 8 din cele 17 rachete Kinzhal.
Racheta blistică Iskander-M. Spre deosebire de Kinjal, care este lansat din aer și ridicarea avioanelor MiG-31K alertează întreaga apărare ucraineană, pentru rachetele balistice Iskander/ KN-23 nord coreene folosesc lansatoare terestre, ceea ce surprinde apărarea ucraineană.
Ucraina anunța ieri că, în luna iunie, a distrus 14 rachete balistice Iskander-M / KN-23, dar nu a specificat și câte rachete Iskander au lansat rușii. Potrivit comunicărilor oficiale publicate în luna iunie de Forțele Aeriene ale Ucrainei, în această perioadă au fost lansate cel puțin 43 de Iskander-M / KN-23, ceea ce înseamnă că Ucraina a interceptat maxim 32% din rachetele balistice.
E nevoie de PATRIOT
Aceste statistici arată clar că Ucraina are, oricum, o apărare antirachetă subdimensionată, mai ales în condițiile în care Patriot sunt principalele sisteme împotriva rachetelor balistice.
După epuizarea stocurilor de rachete americane, bateriile franco-italiene SAMP/T (MAMBA) vor rămâne singurele sisteme occidentale capabile să lovească ținte balistice. Dar și aici trebuie amintit că și cele două baterii ale sistemului SAMP/T se confruntă cu o lipsă de interceptori. În urma utilizării intensive, ucrainenii ar fi epuizat practic rachetele Aster 30, nota lunile trecute publicația Corriere della Sera.
Astfel că decizia SUA nu face decât să pună și mai multă presiune pe apărarea aeriană ucraineană.
Potrivit lui Radu Hossu, suspendarea livrărilor de rachete americane va duce, în special, la: creșterea presiunii asupra sectoarelor vulnerabile din Donbas și Harkiv; scăderea capacității Ucrainei de a-și apăra infrastructura de apărare și civilă strategică pentru menținerea liniei frontului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News