Germania va livra Ucrainei încă 3 IRIS-T ”cât mai curând” / Sistemul va fi interconectat cu NASAMS

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: IRIS-T / boevaya-mashina, wikimedia commons
Foto: IRIS-T / boevaya-mashina, wikimedia commons

Germania a anunțat, prin vocea cancelarului Olaf Scholz, că va livra Ucrainei încă trei sisteme de apărare aeriană IRIS-T cât mai curând posibil, fiecare dintre acestea putând proteja un oraș mare.

„Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile arată că trebuie făcut totul pentru a reconstrui și proteja orașele ucrainene, sate, poduri " , - a spus Scholz, în deschiderea celui de-al 5-lea forum de afaceri germano-ucrainean privind reconstrucția Ucrainei, defășurat la Berlin.

Ucraina va primi în curând primele sisteme de apărare aeriană NASAMS, anunța zilele trecute ministrul apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov. „Credem că suntem pe cale să aducem primele două [NASAMS] acolo în viitorul foarte apropiat”, confirma zilele trecute și purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Reamintim că, pe 11 octombrie, Germania a predat Ucrainei primul sistem de apărare aeriană IRIS-T, iar pe 14 octombrie, Forțele Aeriene au anunțat că complexul de apărare aeriană executa deja cu succes serviciul de luptă.

 

Două sisteme, o singură rețea de informații

 

IRIS-T SLM și NASAMS sunt similare: ambele sisteme pot proteja atât împotriva aeronavelor, cât și a rachetelor; raza și înălțimea lor de lovire a țintei sunt similare - 40 de kilometri, respectiv 20 de kilometri; pot intercepta ținte care zboară cu viteze de până la 3.600 km/h.

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au spus că cele două sisteme de apărare aeriană pot lucra împreună și vor fi conectate într-o singură rețea de informații, care va permite, spre exemplu, detectarea și urmărirea unei ținte cu IRIS-T și doborârea acesteia folosind rachetele sistemului NASAMS.

”Pentru NASAMS, IRIS-T și Patriot, toate țintele sunt aduse într-un singur spațiu și formează o singură imagine a spațiului aerian”, explică oficialii ucraineni.

IRIS-T SLM este un complex cu rază medie de acțiune

 

Dezvoltat de compania germană Diehl Defense, complexul este conceput pentru a distruge avioane, elicoptere, vehicule aeriene fără pilot, rachete de croazieră și balistice.

IRIS-T SLM este echipat cu rachete aer-aer, cu 8 rachete în lansator. Bateria standard IRIS-T constă din trei lansatoare, un punct de control și un radar TRML-4D (unghiul de vizualizare al radarului este de 360 ​​de grade, permițând sistemului să detecteze și să urmărească ținte la o distanță de până la 250 km).

”Dacă avem trei lansatoare complet încărcate, înseamnă un total de 24 de rachete, înseamnă că poate distruge 24 de ținte în același timp”, au spus Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene.

Desfășurarea complexului se face în 10 minute, iar rachetele au o rază de acțiune de până la 40 km și o înălțime de până la 20 km.

 

Sistemul de apărare aeriană NASAMS 

Este un proiect comun a companiilor americane și norvegiene, care folosește rachetele AIM-120A „aer-aer”.

Complexul NASAMS folosește rachete cu ghidaj radar, în timp ce IRIS-T folosește sistemul infraroșu.

Bateria NASAMS este formată din nouă lansatoare de 54 de rachete (adică mai mult decât dublu față de IRIS-T), o stație de control și trei radare AN/MPQ-64.

Desfășurarea complexului se face în 15 minute, iar rachetele au o rază de acțiune de până la 40 km și o înălțime de până la 16 km.

Spre deosebire de IRIS-T, NASAMS are ghidare optică, care permite lansarea rachetelor fără a porni radarul pentru a nu dezvălui poziția acestuia.

Rămâne neclar cum va fi configurat NASAMS care se îndreaptă spre Ucraina. Există o serie de versiuni diferite ale sistemului, formate din diferite combinații de lansatoare, radare și alți senzori și noduri de comandă și control. Unele variante NASAMS pot include lansatoare de rachete montate pe Humvee sau alte vehicule ușoare, scrie și TheWarZone

Este cel mai probabil ca sistemul să fie o variantă anterioară, care va fi utilă în special pentru a oferi apărare antiaeriană în jurul localităților cheie, cu bateriile răspândite pentru a acoperi o zonă relativ mare, cum ar fi un oraș sau un oraș.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel