Potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yurii Ihnat, armata rusă și-a modificat în ultimul timp tacticile de lansare a dronelor de atac împotriva Ucrainei pentru a ocoli apărarea antiaeriană.
Noua tactică a rușilor se bazează pe zborul dronelor la înălțimi mari, de peste 2.000 de metri, altitudine la care manevrează frecvent în direcție, și de la care sunt lansate brusc în picaj asupra țintei, atunci când ajung în apropierea acesteia.
„La această altitudine, dronele devin mai vizibile pentru radarele noastre, dar rămân inaccesibile armamentului ușor, mitralierelor grele sau echipelor mobile de pompieri”, a explicat purtătorul de cuvânt lăsând să se înțeleagă că angajarea acestor drone se mai poate face doar cu muniție foarte scumpă lansată de pe avioanele de vânătoare sau cu sistemele de apărare antiaeriană
De asemenea, în cadrul roiurilor de drone lansate, forțele ruse utilizează simultan drone-momeală (denumite cinic Parodiya), sporind presiunea asupra sistemelor de apărare antiaeriană ale Ucrainei. Atacurile recente ale dronelor rusești au cuprins aproximativ 60% drone de atac și 40% momeli Parodiya, potrivit lui Ihnat.
Rusia folosește algoritmi ai aplicației de mesagerie Telegram
The Economist a relatat anterior că Rusia folosește algoritmi ai aplicației de mesagerie Telegram pentru a-și controla dronele de atac, asigurând date de zbor și imagini în timp real pentru operatorii umani. De remarcat că, potrivit publicației, noul algoritm de control a fost dezvăluit printr-o notă ascunsă în interiorul uneia dintre dronele rusești, foarte posibil lăsată în urmă de un „inginer rus simpatizant”.
Astfel, se constată că Rusia utilizează dronele iraniene Shahed și versiunile locale Geran pentru a copleși apărarea antiaeriană ucraineană și a distrage capabilitățile puternice de apărare antiaeriană, precum sistemele Patriot sau SAMP/T, ori aeronavele de luptă, permițând astfel trecerea mai multor rachete balistice și de croazieră cu o capacitate distructivă mult mai mare.
Doar în noaptea de 26 mai, care a marcat cel mai extins atac cu drone al Rusiei de la începutul conflictului, au fost lansate nu mai puțin de 355 de drone de atac și momeli de tip Shahed.
În aceste condiții, scutul antiaerian al Ucrainei devine din ce în ce mai subțire, pe măsură ce proviziile occidentale de apărare antiaeriană se epuizează. Recent, Le Monde anunța că Ucraina a rămas fără muniție pentru cele două baterii de apărare antiaeriană SAMP/T (MAMBA), în timp ce sistemele antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Crotale nu au primit rachete noi de un an și jumătate.
Rămâne, de asemenea, neclar câte interceptoare Patriot - esențiale în combaterea rachetelor balistice rusești - au mai rămas în stocurile Ucrainei după ce administrația Trump a blocat ajutorul militar pentru Kiev.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News