Apa nu-i ca aerul. Rușii vor un analog pentru ”Sea Baby”, dar succesul Shahed e departe: Dronele navale explodează înainte să ajungă la țintă

Drona navală Sea Baby / SBU
Drona navală Sea Baby / SBU

Rușii au încercat să producă propriile drone de atac naval, dar eforturile lor au eșuat complet, a declarat reporterilor șeful serviciilor secrete ucrainene, Kyrylo Budanov.

„Ultima oară au testat modele experimentale (de drone navale) la începutul lunii iunie. Rezultatele nu au venit încă. Au explodat înainte să ajungă măcar în apele noastre teritoriale. Conform informațiilor noastre, se îndreptau spre orașul Iujnoe (la vest de Mîkolaiv) și își căutau țintele acolo”, a declarat Budanov, conform Ukrainska Pravda.

Serviciile secrete ucrainene au folosit ambarcațiuni fără pilot pentru a scufunda o serie de nave ale Flotei Rusiei la Marea Neagră. Drona de producție proprie, numită Sea Baby, are un mare succes și rezultate impresionante.

Sea Baby sunt cunoscute în special ca drone de tip kamikaze, ambarcațiunile fiind folosite pentru a arunca în aer navele Flotei ruse.

Cu toate acestea, cle mai noi drone Sea Baby integrează mitraliere de calibru mare cu programe balistice de ghidare și achiziție automată a țintei, care ajută la doborârea aeronavelor care zboară la joasă altitudine. O variantă poate transporta mine maritime la bord. 

Potrivit SBU, dronele Sea Baby au angajat inclusiv elicoptere rusești, avioane și bărci de patrulare rusești. Dronele Sea Baby, amintește serviciul, au fost produse ca urmare a strângerii de fonduri în comun cu UNITED24, precum și cu alte asociații de voluntari și bloggeri ucraineni.

Youtube video image

 

Rusia are succes cu dronele iraniene

Drone rusesti de tip Shahed / Parada de 9 mai, din Piața Roșie, 2025

Rusia are succes în propria producție de drone aeriene Geran. Însă trebuie punctat că succesul rusesc este unul iranian, întrucât Geran este o copie a dronei iraniene de tip Shahed-136. 

În mai 2025, Rusia a atins o producție zilnică de aproximativ 170 de astfel de aeronave fără pilot, iar până la sfârșitul anului, Kremlinul intenționează să crească producția zilnică la 190.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la ziarul ucrainean Pravda, șeful serviciilor secrete ucrainene, Budanov, a declarat că Rusia nu poate ataca cu 400 până la 500 de drone în fiecare zi, dar Kremlinul este capabil să facă acest lucru în valuri masive separate. „Pot lansa de fapt până la 500 de drone dintr-o singură salvă”, a adăugat el.

În acest context, ziarul Die Welt a relatat că Germania a început să finanțeze producția de drone ucrainene cu rază lungă de acțiune. Se spune că acesta este primul rezultat al unui memorandum semnat cu ocazia vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Berlin, în luna mai.

Germania va finanța producția a 500 de drone Antonov-196. Aceste echipamente pot transporta o încărcătură utilă de 50 de kilograme pe o distanță de până la 1.200 de kilometri, ceea ce le face potrivite pentru distrugerea țintelor din spatele liniilor inamice care nu sunt bine protejate de apărarea aeriană.

Ministerul german al Apărării a refuzat să comenteze concluziile ziarului Die Welt.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel