Rușii au testat avionul de vânătoare Su-57 cu machete ale unei noi rachete hipersonice aer-sol

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Suhoi Su-57 este proiectul unui avion de luptă de generația a cincea dezvoltat de către Rusia
Suhoi Su-57 este proiectul unui avion de luptă de generația a cincea dezvoltat de către Rusia

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 17.02.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că avionul de vânătoare de generația a cincea Su-57 a efectuat mai multe zboruri-test cu machete funcționale ale unei noi rachete hipersonice.

,,În cadrul testelor, un avion de vânătoare experimental de tip Su-57 a efectuat mai multe zboruri cu machete funcționale ale unei noi rachete hipersonice, amplasate în interiorul fuselajului. Anterior, machetele noului produs au fost testate în compartimentele interne ale avionului aflat la sol”, a spus sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, machetele rachetei nu au motor, combustibil sau focos, însă corespund integral ca dimensiuni, formă și greutate și au instalate capetele de autodirijare și circuitele electrice, pentru a verifica interconectarea electronică a rachetei cu echipamentele de la bordul aeronavei purtătoare.

Citeşte şi: Avionul Su-57 rămâne în spatele F-22 şi F-35. Principala problemă, motorul. Ruşii caută soluţii

În scurt timp, avionul Su-57 va efectua primele lansări ale noilor rachete, a mai anunțat sursa, care nu a dezvăluit caracteristicile noii rachete hipersonice, dar a precizat că aceasta are dimensiuni reduse. De asemenea, a menționat că aceste rachete asigură un zbor manevrabil, la viteză hipersonică, pentru o lungă perioadă de timp. Noile rachete aparțin clasei sol-aer și sunt proiectate să distrugă ținte prioritare, precum mijloace de apărare antiaeriană și apărare antirachetă, stații radar, precum și instalații de lansare a rachetelor balistice sau de croazieră.

Citeşte şi: Propaganda rusă în acțiune: Un cunoscut pilot sovietic susține că Su-57 poate învinge cu ușurință un F-35

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat, pe 09 februarie, în timpul unei convocări operative de mobilizare, că rachetele hipersonice, cu diferite tipuri de bazare, vor deveni baza forțelor ruse de descurajare non-nucleară.

Avionul Su-57, cunoscut anterior ca PAK FA sau T-50, este un avion de vânătoare de generația a cincea destinat pentru distrugerea tuturor categoriilor de ținte aeriene, terestre sau de la suprafața apei. Acesta a fost dezvoltat de Biroul de Proiectare și Construcții Sukhoi, parte a Corporației Întrunite Constructoare de Avioane din cadrul Rostec, și a efectuat primul zbor în anul 2010.  

Citeşte şi: Ruşii laudă calităţile avionului Su-57: Clienții străini manifestă un interes ridicat

Primul contract pentru livrarea la trupe a 76 de avioane Su-57 din producția de serie a fost încheiat la forumul Armata din vara anului 2019. Primul avion de acest tip a fost predat Forțelor Aerocosmice în luna decembrie 2020. În perspectivă, sunt planificate noi achiziții de avioane de vânătoare de tip Su-57.

Comentariul autorului: Probabil, testele cu machetele noii rachete hipersonice au fost realizate cu primul avion Su-57 din producția de serie, care a fost livrat în luna decembrie 2020 și dislocat la Centrul de Stat 929 pentru Teste de Zbor V.P. Chkalov din Akhtubinsk (Regiunea Astrakhan).

Reprezentanții ruși au anunțat anterior că acestuia i se va atribui rolul de platformă de testare pentru armamentului hipersonic.

Trebuie menționat faptul că racheta hipersonică testată pe avionul Su-57 nu este racheta Kinzhal destinată pentru avioanele de vânătoare-interceptare MiG-31K. Este vorba despre o versiune în miniatură a rachetei H-47M2, dezvoltată special pentru amplasarea în compartimentele interne ale avionului Su-57.

De asemenea, pe avionul Su-57 ar urma să fie amplasată și racheta R-37M, care, potrivit experților militari, va atinge și ea o viteză de 6 Mach. Aceasta este destinată pentru distrugerea țintelor strategice, precum bombardierele grele sau avioanele AWACS, la distanțe mari.

Pe lângă cele două tipuri de rachete, se așteaptă ca, pe avionul Su-57, să fie amplasate și alte arme hipersonice suplimentare, inclusiv o rachetă de croazieră antinavă, al cărui design este perfecționat în prezent.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel