Rușii au operaționalizat pe repede-înainte Sarmat (Satan II), deși racheta intercontinentală are la activ doar o lansare reușită

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativ: Lansarea rachetei Sarmat - test realizat în primavara lui 2022
Foto ilustrativ: Lansarea rachetei Sarmat - test realizat în primavara lui 2022

Șeful Corporației de stat pentru activități spațiale din Rusia (Roskosmos), Iuri Borisov, a anunțat, pe 01.09.2023, că cel mai nou sistem de rachete bazat pe racheta grea RS-28 Sarmat a fost introdus în serviciul de luptă.

“Primele echipaje ale sistemului de rachete Sarmat au trecut la executarea serviciului de luptă”, a declarat Borisov, fără să ofere alte detalii.

Potrivit unor informații publice anterioare, primul regiment dotat cu noile rachete balistice intercontinentale urma să fie operaționalizat în Ținutul Krasnoiarsk. Cel mai probabil, acest lucru s-a întâmplat, deoarece infrastructura corespunzătoare a fost pregătită în zonă de mai mult timp.

În cursul lunii iunie 2023, președintele rus, Vladimir Putin, declarase că noul complex de rachete Sarmat va fi introdus în serviciul de luptă “în viitorul apropiat”.

Producerea în serie a rachetelor balistice intercontinentale Sarmat a început anul trecut, la Întreprinderea de construcții de mașini (Krasmash) din Krasnoiarsk, parte a Roskosmos. În total este planificată livrarea la trupe a 46 de rachete RS-28 Sarmat, care vor fi instalate în silozurile rachetelor RS-20V Voevoda (SS-18 Satan în clasificare NATO).

Racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat este capabilă să lovească cu un focos multiplu în orice punct al planetei, atât pe la Polul Nord, cât și pe la Polul Sud.

Conform datelor făcute publice la forumul tehnico-militar Armata-2019, racheta are o rază de acțiune de 18.000 de kilometri. Greutatea la lansare a acesteia este de peste 200 de tone, din care 178 de tone de combustibil. Lungimea totală a rachetei este de 35,5 metri, iar diametrul de trei metri. Focosul acesteia se poate împărți în 10 unități individuale.

Comentariul autorului: Până în prezent, partea rusă a anunțat o singură lansare reușită a rachetei balistice intercontinentale RS-28 Sarmat, care va înlocui cea mai mare rachetă strategică din lume, respectiv RS-20V.

Lansarea a fost efectuată pe 20 aprilie 2022, de pe Cosmodromul Plesețk, asupra unei ținte amplasate în Poligonul Kura din Peninsula Kamchatka. Deși oficialii ruși au declarat că o a doua lansare-test va avea loc până la sfârșitul anului 2022, aceasta nu s-a mai produs.

Potrivit unor martori oculari, a doua lansare a unei rachete RS-28 Sarmat a avut loc pe 18 februarie 2023 și s-a soldat cu un eșec. După cum a informat canalul de televiziune american CNN, lansarea s-ar fi produs, de fapt, pe 20 februarie, chiar în timp ce președintele Joe Biden se afla în Ucraina. Reprezentanții ruși nu au confirmat niciuna dintre lansări.

În aceste zile, pe rețelele de socializare se discută din nou despre o lansare a rachetei balistice intercontinentale Sarmat, care ar trebui să aibă loc “în viitorul apropiat”.

Primele regimente dotate cu noile rachete RS-28 vor fi formate în cadrul Diviziei 62 Rachete - Solnechny (Uzhur) / Armata 33 Rachete - Omsk din Ținutul Krasnoyarsk și Diviziei 13 Rachete - Yasny (Dombarovsky) / Armata 31 Rachete - Orenburg din Regiunea Orenburg.

Surse: militarynews.ru, topwar.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel