Rusia va opri producerea corvetelor Proiect 22160, din cauza ineficienței dovedite în conflictul cu Ucraina

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 15.06.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că Forțele Navale ale Federației Ruse vor renunța la achiziționarea unei serii suplimentare de șase nave de patrulare (corvete) Proiect 22160 din cauza discrepanței dintre caracteristicile tehnico-tactcice ale acestora și nevoile de întrebuințare în luptă.

,,Seria navelor de patrulare Proiect 22160 nu va mai fi prelungită și se va încheia anul viitor, prin livrarea ultimei nave de acest tip către Flota rusă din Marea Neagră (FRMN)”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, marinarii militari ruși sunt nemulțumiți de caracteristicile și echipamentele corvetelor testate în timpul întrebuințării lor în luptă. Între punctele slabe ale navelor de acest tip s-a constatat navigabilitatea insuficientă, blindajul ușor, vulnerabilitatea sistemelor de propulsie, precum și armele antiaeriene slabe.

Anterior, Andrei Dyachkov, directorul general al Biroului nordic de construcție și proiectare, care a dezvoltat Proiectul 22160, a declarat pentru agenția Tass că primele șase nave ale seriei au fost construite în conformitate cu termenii de referință emiși de client, respectiv Forțele Navale ale Federației Ruse. După cum a subliniat acesta, compoziția optimă a armelor și echipamentelor navelor au fost stabilite în funcție de scopurile și misiunile definite de flotă.

În anul 2014, au fost anunțate planurile de creștere a seriei de nave Proiect 22160 de la șase la 12 unități.

Pe 13 iunie, o sursă a agenției Tass a declarat că, ținând cont de experiențele obținute în urma participării la operațiunea militară specială desfășurată împotriva Ucrainei, până la sfârșitul acestui an, patru corvete ale FRMN, Vasili Bykov, Dmitri Rogachev, Pavel Derzhavin și Serghei Kotov, vor fi consolidate prin instalarea la bord a sistemului de rachete antiaeriene Tor-M2KM.

În decembrie 2022, se așteaptă ca FRMN să primească și corveta Viktor cel Mare, iar anul viitor, ultima navă Proiect 22160, Nikolai Sipyagin.

Corvetele din cadrul Proiectului 22160 sunt construite la Șantierul Naval din Zelenodolsk și sunt destinate pentru paza și apărarea zonei maritime economice. Acestea pot îndeplini misiuni de căutare-salvare, de escortare a convoaielor de nave și de luptă împotriva pirateriei maritime. Navele pot să poarte până la opt rachete de croazieră Kalibr. Sistemul de apărare antiaeriană al navelor de acest tip este format din opt lansatoare portabile de rachete Igla-S sau Verba și două mitraliere MTPU-1 Zhalo, cu calibrul de 14,5 milimetri. Pe nave se află hangare penru elicoptere Ka-27PS sau Ka-29 și pentru drone.

Comentariul autorului: Experții militari ruși au atras demult atenția asupra faptului că navele de patrulare Proiect 22160 nu sunt potrivite pentru ducerea acțiunilor de luptă în condiții moderne. Însă, reprezentanții Forțelor Navale au insistat, în special, pe caracterul modular al armamentelor acestora, care pot fi modificate în funcție de misiune. Între acestea se află și două lansatoare cu câte patru celule pentru rachetele de croazieră de tip Kalibr.

Conflictul cu Ucraina a demonstrat faptul că militarii ruși nu pot miza pe navele de acest tip, din cauza lipsei mijloacelor de apărare antiaeriană de la bord. Ca o soluție temporară, s-a mizat pe instalarea unui sistem terestru de apărare antiaeriană de tip Tor, care a fost ancorat pe helipadul navei.

După câte se pare, navele Proiect 22160 sunt mai adecvate pentru participarea la misiuni de luptă împotriva pirateriei maritime, decât pentru ducerea acțiunilor clasice de luptă navală. Numai că, în ultimii ani, Rusia nu a mai desfășurat misiuni de acest gen, specifice pentru zona cornului Africii, în golful Aden. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel