Rusia susţine că oferă Turciei sprijin şi asistenţă pentru dezvoltarea avioanelor de luptă de nouă generație

Cristian Soare |
Data publicării:

Cotidianul turc Daily Saba a precizat ieri, 14 noiembrie, că Rusia oferă asistență Turciei pentru a avansat planurile de dezvoltare pentru unu avion de vânătoare de generația a cincea la care industria turcă de apărare lucrează de mai mulţi ani. Turcia continuă să fie destul de ambiţioasă şi nu pare că ar vrea să renunţa la programul militar pentru realizarea avionului de vânătoare TF-X, chiar dacă de la lăsarea oficială a programului, în anul 2013, a întâmpinat foarte multe dificultăţi.

În cadrul expoziției internaționale Dubai Air Show, desfăşurată în acest weekend, Dmitri Shugaiev, șeful Serviciului Federal Rus pentru Cooperare Tehnico-Militara (FSMTC), a declarat că Rusia și-a „exprimat în mod repetat” disponibilitatea de a ajuta Turcia în dezvoltarea unui nou avion de luptă. 

„Suntem încă într-un stadiu de negocieri pentru acest proiect”, a spus Shugaiev.

Alexander Mikheiev, directorul general al agenției de stat ruse pentru exportul de arme Rosboronexport, a adăugat că Rusia cooperează deja cu Turcia, iar noi modalități de aprofundare a cooperării sunt în prezent analizate.

„Rosoboronexport lucrează la dezvoltarea cooperării cu Turcia în domeniul tehnico-militar”, a spus Mikheyev.

Relaţiile tot mai apropiate din ultimii ani dintre Moscova şi Ankara au creat dificultăți majore Turciei în privinţa demersului de achiziţiona noi avioane de luptă care să înlocuiască flota de aeronavă F-16 a Forţelor Aeriene Turce. Anterior, Turcia trebuia să renunţe treptat la F-16 în favoarea F-35 Joint Strike Fighter pe care îl dezvolta împreună cu Statele Unite și alte state membre NATO.

 
Achiziționarea de către Turcia, în iulie 2019, a sistemului rusesc de apărare antirachetă S-400, a determinat Washington să excludă Ankara din programul F-35 și să stopeze vânzarea celor 100 de avioane F-35 care Forţele Aeriene Turce. 

Sfârşitul anului 2020 a adus pentru Turcia un pachet de sancţiuni din partea Statelor Unite, o decizie mult aşteptată, ca urmare a unui lung şir de solicitări înainte de Washington ca Ankara să nu dispună testarea sistemul rusesc S-400. Sancțiunile impuse sunt în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.

 

TF-X, noul avion de generația a V-a al Turciei 

 

Programul TF-X a fost lansat în 2013, dar de la lansare a întâmpinat numeroase dificultăți. Turcia continuă să fie destul de ambiţioasă şi nu pare că ar vrea să renunţa la programul militar pentru realizarea avionului de vânătoare TF-X, chiar dacă de la lăsarea oficială a programului, în anul 2013, a întâmpinat foarte multe dificultăţi, iar tot ceea ce a realizat a fost o machetă prezentată în anul 2019 la un salon aeronautic, organizat la Paris.

TF-X este un avion de luptă de generația a V-a, ce se doreşte a avea caracteristici similare cu F-35 Lightning II de la Lockheed Martin. Programul TF-X a fost dezvoltat cu scopul de a înlocui avioanelor F-16C/D, începând cu anul 2030. Din câte se ştie până la acesta oră, Turcia ar dori pentru forţele sale aeriene între 100-150 de aeronave TF-X, pe care să le menţină operaţionale până la începutul anului 2070. Cel puţin așa se prezintă lucrurile pe hârtie, dar vom vedea câte dintre acestea vor deveni şi realitate.

De-a lungul timpului s-a tot vehiculat că Turcia, fiindu-i interzis accesul la avioanele F-35, s-ar putea apropia de Rusia pentru a negocia achiziţionarea de avioane Su-35 sau Su-57. De la excluderea sa din programul F-35, Turcia şi-a accelerat eforturile pentru realizarea proiectului avionului de luptă de generaţia a 5-a, TF-X.

 

Prețul unei aeronave TF-X va fi de aproximativ 100 de milioane de dolari

 

În comparație, conform datelor actualizate pentru anul fiscal 2021, prețul unui F-35A - varianta cea mai comună - se ridică la 79.2 milioane de dolari, urmând să scadă sub 78 de milioane de dolari în 2022. Ca o paranteză, în 2020, prețul unui avion F-35 era de peste 82 de milioane de dolari.

Considerat un program foarte scump, prețul fiind un subiect controversat al F-35, se pare că TF-X depășește cu mult prețul pe unitate al F-35.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel