Rusia spune că din punct de vedere juridic Putin nu poate fi arestat de nicio autoritate străină

Darius Muresan |
Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării

Potrivit dreptului internaţional, preşedintele Rusiei nu poate fi arestat de nicio autoritate străină, a declarat vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, Konstantin Kosacev. 

'Preşedintele Rusiei în calitatea sa de cel mai înalt demnitar al statului, în conformitate cu dreptul internaţional, are imunitate faţă de jurisdicţia penală străină şi internaţională. Comisia de drept internaţional a ONU a confirmat faptul că dreptul internaţional cutumiar în acest domeniu există şi are un conţinut bine definit. Drept urmare, preşedintele Rusiei nu poate fi supus arestării de nicio autoritate străină (nu este îndeplinit criteriul rationae personae)', a scris Kosacev, citat de Rador, pe canalul său de Telegram.

Aceasta a fost reacţia vicepreşedintelui Consiliului Federaţiei, Konstantin Kosacev, la decizia Camerei preliminare a Curţii Penale Internaţionale de la Haga (CPI) privind arestarea preşedintelui rus, Vladimir Putin. În opinia sa, această decizie este una 'fără precedent şi inadmisibilă' şi are substrat politic.

'Mandatul aşa-zisei 'arestări' a fost emis nu de CPI în calitate de organ judiciar, ci doar de camera sa preliminară, care nu prejudecă chestiunile de vinovăţie (nu evaluează temeinicia sau netemeinicia trimiterii în judecată). În plus, CPI şi-a încălcat propriile sale reguli, făcând publice unele informaţii despre anumite persoane, ceea ce denotă implicarea strict politică, şi nu contextul juridic', consideră senatorul rus. El a amintit că nici Rusia, nici Ucraina nu sunt părţi la Statutul de la Roma din 1998 al CPI, ceea ce înseamnă că acest organism nu poate avea jurisdicţie asupra acestor teritorii - 'criteriul rationae loci nu este îndeplinit'.

'Aşa-zisa' răpire de copii 'nu intră sub jurisdicţia CPI, deoarece o astfel de infracţiune nu este prevăzută de Statutul de la Roma (criteriul rationae materia nu este îndeplinit)', a mai adăugat Kosacev. El a subliniat că Rusia nu va coopera cu CPI şi nici cu statele individuale părţi la Statutul de la Roma al CPI din 1998, deoarece 'Tratatul nu creează obligaţii sau drepturi pentru un stat terţ, fără consimţământul acestuia' (Articolul 34 din Convenţia de la Viena din 1969 cu privire la dreptul tratatelor). În opinia sa, Rusia ar putea impune sancţiuni împotriva CPI.

'Decizia de astăzi a CPI nu are nimic de-a face cu justiţia, dar demonstrează cea mai profundă criză a dreptului internaţional provocată de Occident. În aceste condiţii, Rusia are toate temeiurile legale pentru a impune sancţiuni dure împotriva CPI, a judecătorilor şi a oficialilor săi. Şi împreună cu ţările prietene, ar fi bine să se gândească la crearea unei instanţe instituţionale care ar fi o alternativă reală la CPI', a spus senatorul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel