Rusia pregătește intens bătălia pentru Chișinău. Lilian Carp, cetățean moldovean și român, alegerea pro-europenilor pentru a înfrunta partida rusă în Republica Moldova

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Unionistul și pro-europeanul Lilian Carp, candidatul PAS la alegerile pentru primăria Chișinău. Foto: Lilian Carp @OfficialFacebook
Unionistul și pro-europeanul Lilian Carp, candidatul PAS la alegerile pentru primăria Chișinău. Foto: Lilian Carp @OfficialFacebook

Republica Moldova se află de mai bine de 30 de ani sub atacul hibrid al Federației Ruse. Acest atac s-a accentuat pe măsura escaladării războiului rus împotriva Ucrainei, dar și al drumului pe care cetățenii moldoveni l-au ales: Drumul pro-european.

După tentative de destabilizare a țării care au implicat și scenariul unei lovituri de stat dejucate de autoritățile pro-europene de la Chișinău, partida rusă se regrupează și se pregătește de bătălia politică pentru Chișinău. 

În octombrie 2023 cea de-a doua capitală care vorbește limba lui Mihai Eminescu va organiza alegeri pentru postul de primar al Chișinăului. Momentul este unul crucial atât pentru tabăra pro-europeană, cât și pentru cea pro-rusă. 

În actuala arhitectură politică Chișinăul e condus de Ion Ceban, care, alături de alte nume precum Ilan Șor, e unul din noile pariuri ale Kremlinului. 

Ion Ceban a câștigat alegerile în 2019 din partea PSRM, partidul lui Igor Dodon, din care ulterior s-a retras și a pus bazele unei alte mișcări politice. Având susținerea Rusiei, Ceban și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat.

 

„Recucerirea” politică a Chișinăului de către pro-europeni, cu un cetățean român: Lilian Carp a fost desemnat candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de primar 

 

2. Lilian Car... (lilian-carp-moldova_45189700.jpg)

Lilian Carp, candidatul PAS la alegerile pentru primăria Chișinău. Foto: Lilian Carp @OfficialFacebook

Partidul PAS aflat la guvernare și sub sigla căruia Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale și-a desemnat candidatul pentru funcția de primar al Capitalei: Lilian Carp.

Lilian Carp e expert în securitate, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și în prezent președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică.

Cunoscut ca unionist, Lilian Carp are și cetățenie română. Din 2020 e totodată membru al USR.

Lilian Carp a fost desemnat oficial candidatul PAS la alegerile pentru funcția de primar al Capitalei, având susținerea președintelui Maia Sandu și a aliaților pro-europeni.

 

Bătălia pentru Chișinău: Rusia va aloca resurse enorme pentru a bloca drumul pro-european al Republicii Moldova și a o readuce în sfera de influență a Moscovei

 

În contextul războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, rolul strategic al Republicii Moldova devine vital. Așa se explică și întețirea atacului hibrid rus asupra Republicii Moldova din ultimele luni.

Importanța Republicii Moldova a devenit uriașă ca urmare a războiului provocat de Rusia. R. Moldova a devenit un stat pe care Rusia vrea să „pună mână” și să-l readucă în sfera sa de influență, un stat aflat între granița NATO și frontul ucrainean, de unde ar putea destabiliza ambele părți. Tocmai din acest motiv după eșecul schimbării conducerii politice de la Chișinău, Rusia va aloca resurse uriașe pentru a câștiga politic Chișinăul.

Bogdan Rodeanu, deputat din partea USR și vicepreședinte al Comisiei Pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Parlamentul României atrage și el atenția asupra importanței confruntării politice dintre pro-europeanul Lilian Carp și actualul primar pro-rus al Chișinăului Ion Ceban.

Lilian Carp „este omul care va fi candidatul întregii Moldove și nu doar al cetățenilor din Chișinău. O spun în acest fel pentru că în spatele bătăliilor din Ucraina, de ieri, s-a oficializat un alt conflict.

De data aceasta, unul politic. Odată cu lansarea acestei candidaturi.

Pe de o parte, regăsim un deputat PAS în Parlamentul Moldovei, un unionist și proeuropean de excepție, un om al valorilor lumii civilizate și al respectării libertății cetățeanului, iar pe cealaltă parte, găsim o “conservă rusească”, un primar pro rus în funcție, un aliat al susținătorilor Federației Ruse”, precizează Rodeanu într-o postare oficială pe pagina de Facebook.

 

O bătălie politică cu agresiuni hibride poate nemaiîntâlnite din partea Rusiei

 

3. Președinte... (maia-sandu_61958000.jpg)

Președintele Maia Sandu, în timpul adunării „Moldova Europeană”. Foto: Administrația Prezidențială de la Chișinău

„Da, va fi o bătălie politică ce se va derula în această toamnă, cu agresiuni hibride, poate nemaîntâlnite, din partea rușilor și a prietenilor lor.

Oamenii lui Putin vor consuma resurse enorme în această campanie pentru că ei știu că pierd în Ucraina, iar acolo unde nu le poate ajunge tancul, își trimit politicianul, politrucul și servieta cu bani.Lupta se va da pentru Primăria următoarei capitale europene. Pentru Chișinău. În această toamnă.

Ca români, suntem alături de Moldova, alături de Președintele Maia Sandu, de partidele proeuropene și îl vom susține pe Lilian Carp. Pentru că mai presus de toate, Moldova, ca și Ucraina, a devenit un simbol al eliberării de sub tiranie, osândă și măcel.

Iar Lilian Carp este omul, moldoveanul, românul, europeanul de la care am învățat ce înseamnă “Două state și o singură țară”, el este politicianul din prima linie a unei confruntări electorale istorice între Bine și Rău, asa cum le vedem astăzi”, a conchis Bogdan Rodeanu.

În contextul fragilității politice a Republicii Moldova, „bătălia politică pentru Chișinău” se poate dovedi crucială inclusiv pentru continuarea parcursului pro-european al Moldovei.

Ion Ceban este primul primar de stânga din istoria Chișinăului, bine plasat în sondaje și unul din noile pariuri ale Kremlinului după eșecul politic al lui Igor Dodon. 

Alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului vor avea loc la începutul sau finalul lunii octombrie 2023.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel