Rusia oferă sistemele sale pentru a apăra 'întreg teritoriul Iranului'. Dar pot face față F-35?

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Având în vedere că tensiunile dintre Statele Unite și Iran au escaladat după retragerea Washingtonului din acordul nuclear iar ulterior după asasinarea comandantului Quads, Qaseem Soleimani, Rusia ia în considerare din ce în ce mai mult furnizarea sistemelor de apărare rusești Teheranului.

Cu toate că anul trecut Moscova a refuzat inițial să vândă Iranului sisteme S-400, se pare că Federația Rusă pare dispusă să își reconsidere decizia ca urmare a evenimentelor recente în care Teheranul a fost implicat.

 

Sistemele de apărare ale Iranului

 

Iranul și-a manifestat public interesul pentru S-400. Cert este că Teheranul are nevoie de sisteme de apărare antiaeriană moderne. Episodulul doborârii aeronavei de linie, confundată dintr-o ”greșeală” impardonabilă cu o rachetă, demonstrează nu doar lipsa de pregătire a militarilor, dar și starea precară a echipamentelor militare. Cei de la Military Watch Magazine precizează însă că nu este clar în ce condiții ar fi dispusă Rusia să echipeze Iranul cu S-400. Însă Moscova ar putea fi dispusă să facă anumite concesii în condițiile în care își dorește stabilirea unui echilibru de putere în regiune.

În prezent Iranul desfășoară o serie de sisteme de apărare. Este vorba despre S-300PU-2, un predecesor al S-400, care au fost upgradate. Teheranul deține, de asemenea, și o serie de sisteme de apărare autohtone, Bavar-373 și Khordad 15, dar și echipamente sovietice S-200.  

CITEȘTE ȘI: Turcia vrea să testeze sistemul S-400 cu avioane F-35?

 

Rusia ar fi dispusă să vândă S-400, dar F-35 și-au demonstrat superioritatea

 

Sursa citată amintește că după asasinarea generalului Soleimani, Vladimir Jirinovski, liderul  Partidului Liberal Democrat, (partid ultranaționalist) a afirmat că Moscova trebuie „să ofere Iranului un acord de cooperare militară care să permită urgent” Teheranului să achiziționeze cele mai moderne sisteme de apărare rusești, astfel încât „să nu îndrăznească nimeni” să se apropie de Iran. Parlamentarul rus și-a exprimat încrederea că S-400, și, eventual, chiar noile sisteme S-500 ar putea „apăra întreg teritoriul iranian”.

Ca o paranteză, prototipurile sistemelor S-500 sunt în prezent testate de Rusia, deși exportul acestora nu a fost încă discutat. Dar platforma S-500 are un rol diferit față de S-400 și are ca obiectiv interceptarea rachetelor balistice și a aeronavelor AWACS.

Rămâne de văzut dacă Teheranul, aflat într-o criză profundă ca urmare a sancțiunilor impuse de Statele Unite ale Americii, își va permite o astfel de achiziție. Mai ales că regimul ayatollahilor va trebui să rezolve și problema avioanelor învechite de luptă.

Iar un mare semn de întrebare pentru Teheran, dacă va primi în cele din urmă S-400, va fi dacă sistemele rusești pot face față unei platforme atât de avansate precum F-35, proiectat să penetreze cele mai moderne sisteme de apărare. În aceste condiții amintim că DefenseRomania a scris anul trecut că avioanele militare americane, care zburau pe teritoriul Siriei în apropierea bazelor militare rusești, au reușit să identifice inclusiv frecvențele utilizate de sistemele de apărare S-400.

CITEȘTE ȘI: Avioanele F-35 ale Israelului, "arma perfectă" împotriva sistemelor S-300 din Iran

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel