Rusia fortifică Insula Șerpilor pentru a controla nord-vestul Mării Negre. Sisteme de rachete S-300, la 45 de km de România

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Forţele ruse continuă să-şi întărească poziţiile în Insula Şerpilor, pe care o transformă într-un adevărat cap de pod, unde au fost trimise trei vedete ale Flotei ruse din Marea Neagră, afirmă marţi şeful administraţiei militare din regiunea Odesa, Serhii Bratciuk, pe contul său de Telegram, potrivit Agerpres, care citează agenţia de presă ucraineană Ukrinform.

Totodată se menţine pericolul unor atacuri cu rachete asupra Odesei şi a regiunilor limitrofe, având în vedere că o navă de război rusească echipată cu rachete de croazieră "Kalibr" se află în prezent în Marea Neagră, a indicat responsabilul ucrainean.

Între timp, potrivit lui Bratciuk, Ucraina se înarmează cu rachete care vor ajuta la alungarea forţelor ruse atât din partea de nord-vest a Mării Negre, cât şi din Crimeea anexată şi din regiunile din sud-est ocupate temporar.

Oficialul ucrainean subliniază că nu pot rămâne neobservate eforturile inamicului rus de a-şi consolida capul de pod în Insula Şerpilor, unde Rusia a trimis unităţi suplimentare din cadrul Flotei sale din Marea Neagră, între care două divizioane de sisteme de rachete sol-aer S-300, cu rază lungă de acţiune.

"Este vorba de încercări de consolidare a controlului rusesc asupra părţii de nord-vest a Mării Negre. Aceasta dezminte încă o dată declaraţiile Federaţiei Ruse despre aşa-numitele 'coridoare umanitare pentru cereale' pentru deblocarea portului Odesa", afirmă şeful administraţiei militare din regiune.

"Nu se poate avea încredere în niciun cuvânt al Rusiei: au minţit, mint şi vor continua să mintă", susţine Serhii Bratciuk, citat de Ukrinform.

 

Invadatorii ruși au militarizat Insula Șerpilor



Invadatorii ruşi au instalat în Insula Şerpilor mai multe echipamente şi tehnică militară, iar lângă insulă se află deja două nave ale Federaţiei Ruse, semnala zilele trecute agenţia de presă ucraineană.

Acestea pot fi văzute în imaginile din satelit de pe Planet.com şi Maxar Technologies, pe care bloggerul OSINT, Tim Earhart, le-a postat pe Twitter.

Astfel, în ultimele zile au fost identificate pe insulă un sistem mobil de lansare multiplă de rachete (MLRS) de tipul Tornado-G și cel puțin două sisteme similare BM-21 „Grad”, după ce anterior au fost semnalate trei sisteme de apărare antiaeriană „Pantsir-C1”, un sistem de rachete antiaeriene „Tor-M2” (împreună cu vehiculul de transport și încărcare), cinci vehicule militare ușoare și un vehicul ușor multirol blindat destinat, conform aprecierilor părții ucrainene, ca platformă pentru echipamente de război electronic.

De asemenea, partea ucraineană consideră că rușii vor transfera și mai multe echipamente după ce vor ridica navele de desant de tip "Serna", scufundate de forțele ucrainene, astfel încît să le permită utilizarea atât a danei principale, cât și a unei alteia mai mici construite pe insulă.

Sursele ucrainene atrag atenția asupra agresivității Rusiei în această zonă, în special asupra navelor cu cereale ucrainene care acum sunt încărcate în porturile românești, și amintesc că, pe 21 mai 2022, a avut loc un episod în care forțele ruse au amenințat că vor deschide focul asupra  navei civile de transport marfă “Britta K”, sub pavilion Togo, care se afla în tranzit din România prin apele teritoriale ucrainene din zona Insulei Șerpilor.

"O barjă rusească mare cu o macara şi o ambarcaţiune de debarcare au fost zărite lângă Insula Şerpilor în Ucraina. Se văd mijloace tehnice suplimentare, acum sunt 14. Această barjă a făcut mai multe curse spre insulă în ultimele săptămâni", se menţionează în nota de sub imaginile postate de Tim Earhart, citată de Ukrinform.

Potrivit lui Vladislav Nazarov, purtătorul de cuvânt al Comandamentului operaţional Sud al forţelor ucrainene, ruşii ar încerca să organizeze operaţiuni de salvare şi recuperare în apropierea insulei pentru a ridica nava de debarcare Raptor care a fost scufundată recent de armata ucraineană aici, pentru a o tracta în Crimeea şi a o repara.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel